Samen met haar dochter Annabel opent Lotte Steenvoorden de nieuwe stal. | Foto: PvK
Samen met haar dochter Annabel opent Lotte Steenvoorden de nieuwe stal. | Foto: PvK Foto: Piet van Kampen

Nieuwe Stal Koudenhoorn

Warmond n Vorig jaar in de nacht van 30 juni brandde de pas vier jaar oude Stal Koudenhoorn af. Een zwarte dag in het leven van Rob en Lotte Steenvoorden-Vermeulen. Nu bijna een jaar later was het zondag 26 mei een feestelijke dag voor het echtpaar dat de stal beheert.

Door Piet van Kampen

Bij de openingsceremonie mocht dochter Annabel het lint doorknippen. Heel frappant; het was het rood-gele lint waarop 'Verboden toegang' stond. Het weerhield de tientallen belangstellenden echter niet om een bezoek te brengen. Lotte legt het met een glimlacht uit. "Dit lint heeft de brandweer vorig jaar hier achter gelaten." Wethouder Rob ten Boden sprak van een mooi resultaat. "Vorig jaar waren jullie erg ontdaan, maar na een aantal gesprekken gingen jullie aan de bak met deze mooie stal als resultaat. Als gemeente zijn wij er ook zeer blij mee".

Heftig

Lotte blikt terug op de brand die door onbekende oorzaak ontstond. "Het was een heftig jaar. Ik heb tien minuten nagedacht om met dit vrijwilligerswerk te stoppen, maar dacht eigenlijk al snel dat stoppen geen optie is. Het is mijn leven. Vanaf mijn zesde ben ik er bij betrokken en op mijn negende reed ik al pony." Terugkomend op de brand: "Wij hebben een schade van 30.000 euro opgelopen aan persoonlijke eigendommen zoals de balenpers en de trekker. Drie konijnen en een cavia hebben het niet overleefd. De paarden waren getraumatiseerd vooral het oudste paard dat hier al 30 jaar staat".

Hartverwarmend

Lotte en Rob gingen niet bij de pakken neerzitten. De telefoon werd gepakt, bedrijven benaderd en een crownfundactie gestart. Door de vele publiciteit over de brand werd spontaan gedoneerd. Inwoners en bedrijven trokken de knip. "Het was hartverwarmend, ik werd er stil van. Het liep als een malle. Samen met een flinke donatie van de werkgevers van Rob en mij werd het mooie bedrag van 24.050 euro bijeen gebracht. De gemeente heeft een van de gebouwen gefinancierd. Wij kunnen nu ook weer door met het bewerken van het land waar de paarden grazen."

De opbrengst van paarden die er gestald worden door inwoners uit de gemeente en omliggende plaatsen is kostendekkend voor de Stichting Kinderboerderij 'de Kloosterhof', waarvan Stal Koudenhoorn een onderdeel is. Samen met het team van twintig enthousiaste vrijwilligers kunnen Lotte en Rob hun vrijwilligerswerk voortzetten met in een gloednieuwe accommodatie en met nieuw materieel.