Auteur Jos Warmenhoven schenkt het eerste exemplaar van 'Verdwenen Voorhout' aan Cok van Steijn. | Foto: pr.
Auteur Jos Warmenhoven schenkt het eerste exemplaar van 'Verdwenen Voorhout' aan Cok van Steijn. | Foto: pr. Foto: pr.

Voorhoutse historie in tekeningen

Voorhout n Jos Warmenhoven maakte in 1977 een schets van café De Bonte Koe, dat in 1972 gesloopt was. Er volgden meer pentekeningen van Voorhoutse panden, die verdwenen waren of op de nominatie stonden om te verdwijnen. Alle tekeningen zijn vereeuwigd in het nieuwste boek 'Verdwenen Voorhout', dat op zaterdag 25 mei werd gepresenteerd.

Op zaterdag 25 mei overhandigde Jos een eerste boek aan Cok van Steijn, de voorzitter van Historische Kring Voorhout (HKV). In het Kenniscentrum aan de Bonekruidstraat in Voorhout kreeg Van Steijn een exemplaar van 'Verdwenen Voorhout' uitgereikt. Het boek bevat meer dan honderd tekeningen van panden die verdwenen zijn of bedreigd worden. Ook tekeningen van monumentale gebouwen die door renovatie of herbestemming overleefd hebben, sieren het boek. Alle tekeningen zijn voorzien van een korte tekst, gebaseerd op de herinneringen van de ras-Voorhouter.

Nieuwjaarskaarten

Als architect is Warmenhoven een vaardig tekenaar en zijn getekende nieuwjaarskaarten worden breed gewaardeerd. De Historische Kring Voorhout (HKV) heeft bij gelegenheid van haar tienjarig bestaan in 2008 een kleine verzameling van de tekeningen als boekje uitgegeven. De sloop in Voorhout zette echter stevig door. Met één schets per jaar kon Warmenhoven het niet bijhouden en hij begon met één per maand zodat hij de achterstand na een paar jaar zo'n beetje had ingehaald.

Het tekenen van bestaande gebouwen was een feest. Op boerderijen kreeg hij familieverhalen te horen en mensen reageerden op tekeningen die hij eerder gemaakt had. Voorhout blijkt een collectief geheugen te hebben dat gaat werken als men er een tekening van ziet. Intussen heeft Warmenhoven, die nu gepensioneerd is, meer dan honderd karakteristieke gebouwen van Voorhout getekend. Daarmee heeft hij genoeg tekeningen voor zijn Nieuwjaarskaarten tot ruim voorbij 2050.

Hij kreeg het advies om er een boek van te maken. De cultuurhistorische waarde van de gedetailleerde pentekeningen is groot en als verzameling is het een archief van Voorhoutse bebouwing van de laatste eeuw. Het is geen nostalgie, het is geschiedschrijving.

Tocht door het dorp

De auteur heeft gekozen voor een opzet van het boek waarmee het voor een wandeling of als fietstocht door Voorhout te gebruiken is. Een dorpskaart waarop de plaatsen zijn aangegeven waar de gebouwen staan of gestaan hebben helpt daarbij. De tocht door het dorp begint aan de gemeentegrens met Rijnsburg. Via meerdere zijwegen in het oude dorp gaat de wandeling of fietsroute naar Oosthout. Nabij het Kenniscentrum van HKV hebben de boerderijen Kerkzicht en Oosthout gestaan. Voor HKV is deze opzet een uitgelezen gelegenheid om een Voorhoutse monumentenroute te creëren. Zo'n route kan gevolgd worden bij gelegenheid van de Open Monumenten Dag (OMD) in september, of gewoon op een mooie zomerdag.

Mede door een bijdrage van het Jacoba van Beierenfonds Teylingen kon het boek betaalbaar gehouden worden met een aanschafprijs van 25 euro. Daarmee is het een echt bewaarboek geworden met cultuurhistorische waarde, dat tijden de komende inloopmomenten in het Kenniscentrum van HKV aan de Bonekruidstraat aangeschaft kan worden. De oplage is beperkt; bestellen kan nog via jos_addy_warmenhoven@hotmail.com.


Kapsalon Haar Geluk wint Gold Award

Sassenheim/zakelijk n Annette Huiskamp, eigenaresse van Kapsalon Haar Geluk, heeft op zondag 26 mei de Gold Award 2019 in ontvangst genomen tijdens The Hair Experience Kappersevent in Gorinchem. Ze kreeg de prijs uitgereikt van Maik de Boer.

Haar Geluk ontving van maar liefst 127 mensen de hoogste klantwaardering in de categorie ZZP-kappers; een gemiddelde beoordeling van 9,53. Zij behaalde de hoogste score op prijs-kwaliteitverhouding en sleepte daarmee een Gold Award in de wacht.


Wat doet Haar Geluk anders dan andere kappers? Annette Huiskamp vertelt enthousiast: "Honderd procent aandacht en écht de tijd nemen om te kleuren en te knippen. De juiste vragen stellen, luisteren en eerst goed kijken. Naar het haar, de structuur, de dikte, de toon van de huid en de vorm van het gezicht. Zitten er kruinen of ongewillige plukken in het haar? Wat wil de klant en kan dat? Zal het iemand mooier maken?" Huiskamp adviseert en bepaalt het samen met de klant. Daarbij is de sfeer in de salon aan de Johan Dixstraat 29 ook nog eens buitengewoon relaxed en zijn de prijzen betaalbaar. En dat blijkt een gouden combinatie, gezien de Gold Award.

Meer informatie is te vinden op www.haargeluk.nl.

Annette Huiskamp ontvangt de Gold Award van Maik de Boer. | Foto: pr.