Wethouder Arno van Kempen (r) lost samen met jongste lid Stan Collé de 70 duiven. | Foto: pr.
Wethouder Arno van Kempen (r) lost samen met jongste lid Stan Collé de 70 duiven. | Foto: pr. Foto: pr.

70 duiven gelost bij verjaardag postduivenvereniging

Voorhout n Postduivenvereniging De Voorhouter vierde op vrijdag 31 mei het 70-jarig bestaan.

In 1949 vond in het Parochiehuis de oprichtingvergadering plaats. Er gaven zich spontaan 40 liefhebbers op en als voorzitter werd A. .v.d. Slot gekozen. Bekende namen uit die tijd komen bij veel Voorhouters nog wel bekend voor: Angevaare, Diemel, Bax, Nol Dijsselbloem, van Schie. De naam van de nieuwe vereniging luidde De Vliegende Voorhouter, later verandert in De Voorhouter. In 1950 vonden de eerste wedstrijdvluchten plaats vanuit onder andere Weert, Maastricht en Limoges (Zuid-Frankrijk). Klokte men toen nog met mechanische opwind klokken, langzamerhand veranderde dat in batterij klokken en nu sinds een tiental jaren in computerklokken. Een handzaam apparaatje dat je in je binnenzak mee kunt nemen.

Immaterieel erfgoed

In 1950 werd de duif geconstateerd middels een gummi ring om één van de pootjes, inmiddels worden ze geklokt via een chipring aan hun pootje. Als de duif van een vlucht landt op de landingsplank (antenne) geeft een piepje van het systeem aan dat de duif is geconstateerd. Vanuit je luie stoel kun je zo de aankomsten van de duif rustig bekijken. Vergeleken met vroeger is de duivensport revolutionair veranderd. Naast de intensieve verzorging van onze gevleugelde vrienden vormt ook de hok accommodatie een niet onbelangrijk verlengstuk van onze hobby. Inmiddels staat de duivensport op de lijst van immaterieel erfgoed van Nederland.

Bijdrage voor Bolero

Veel mensen gaven acte de presence bij het jubileum. Naast wethouder Arno van Kempen waren er diverse vertegenwoordigers van postduivenverenigingen uit de omtrek gekomen. Ook de vrouwen van inmiddels overleden liefhebbers waren aanwezig. Door de voorzitter werd er een bloemlezing gehouden over de afgelopen jaren en de belangstellenden konden zo wat meer te weten komen over de duivensport.

Om het feest wat extra luister bij te zetten, werden door de wethouder en het jongste lid, Stan Collé, 70 duiven gelost. De geschonken bijdragen zijn bestemd voor verzorgingshuis Bolero uit Voorhout.