De Feesttoeters zijn, net als vorig jaar, de beste in Groenlo. | Foto: pr./Marcel Schot
De Feesttoeters zijn, net als vorig jaar, de beste in Groenlo. | Foto: pr./Marcel Schot Foto: pr./Marcel Schot

De Feesttoeters winnen Open Dweilorkesten Kampioenschap

n Sassenheimse dweilorkesten al jaren in de top

Sassenheim n De Feesttoeters hebben op donderdag 30 mei hun plaats bovenaan de ranglijst van het Open Achterhoeks Dweilorkesten Kampioenschap met succes weten te verdedigen. Tijdens de 24e editie van dit evenement namen de Sassenheimse muzikanten het op tegen achttien andere orkesten en hebben zij voor de tweede keer op rij de titel op hun naam mogen schrijven. De Flierefluiters eindigde met het zilver.

Na het succes van vorig jaar reisden de muzikanten samen met een bus vol supporters en hun muzikale collega's van De Flierefluiters voor de zevende maal af naar Groenlo om deel te nemen aan het dweilfestival. Na een uitgebreide voorbereiding met meer dan genoeg repetitie-uren waren De Feesttoeters er klaar voor. Met een nieuw muzikaal programma bestaande uit een tiental uiteenlopende stukken hoopten de heren genoeg indruk te maken om zich ook dit jaar weer kampioen te mogen noemen.

De wedstrijdklasse kende een sterk deelnemersveld met achttiende deelnemers waaronder, naast De Feesttoeters zelf, nog drie oud-kampioenen. Ieder orkest speelde op verschillende plekken in het centrum van Groenlo een set van twaalf minuten en werd op drie van de vijf podia beoordeeld door een professionele jury op het gebied van muzikaliteit, originaliteit en uitvoering. Na een middag vol muziek werd de dag gezamenlijk afgesloten met de finale op het Marktplein.

Bekers

Tijdens de prijsuitreiking werd het orkest door de zeskoppige jury beloond met 558,5 punten wat genoeg was om ook dit jaar de beker weer mee naar huis te mogen nemen. De top drie werd aangevuld door De Flierefluiters uit Sassenheim (551,5 punten) en de Diezeblaozers uit 's Hertogenbosch (533 punten).

Het is niet de eerste keer dat een Sassenheims orkest hoge ogen gooit in Groenlo. Naast De Feesttoeters hebben ook De Fliererfluiters (2013, 2014, 2015, 2016) en De Bierleppen (2006, 2007) de bekers al meerdere mailen mee naar Sassenheim genomen. De dominatie van de Sassenheimse bands is opvallend. In de laatste zeven jaar won alleen in 2017 een andere band de titel; toen won Toontje Ongeregeld uit Winterswijk.


Oud Sassenheim herdenkt overleden voorzitter tijdens inloopbijeenkomst

Sassenheim n De Stichting Oud Sassenheim staat tijdens de inloopbijeenkomst op donderdag 6 juni om 10.00 uur stil bij het overlijden van oud-voorzitter Hans Walenklamp. Walenkamp is twaalf jaar voorzitter geweest. Hij overleed op woensdag 29 mei op 81-jarige leeftijd.

Na de herdenking volgt het reguliere programma om 10.30 uur. Frans van der Wiel toont foto's in de serie 'Kent u ze nog, de Sassemers?' Tijdens deze tiende vertoning is onder andere pastoor Thus te zien in een koets voor de parochie tijdens zijn Gouden Priesterfeest (30 jaar) in 1932. Pastoor Thus wordt ook wel de 'bouwpastoor' van de nieuwe Pancratiuskerk genoemd. Hij overleed nog datzelfde jaar. Tijdens de presentatie zullen ook de namen van de overige personen in en op de koets worden vermeld.

Donateurs en belangstellenden zijn van harte welkom. Zij kunnen kennismaken met SOS-vrijwilligers. Op de tafels liggen de fotoboeken van oud Sassenheim. Ook kunnen bezoekers foto's laten scannen en oude documenten afgeven. Leden van de werkgroep Genealogie kunnen meer vertellen over het Sassenheims Biografisch Woordenboek. Deze digitale databank met 1400 foto's van oud-Sassenheimers groeit, en maakt deel uit van een veel grotere beeldbank met 12.000 foto's op de site van Stichting Oud Sassenheim.

Nieuwe expositie

De tentoonstelling 'Openbaar vervoer in de Duin- en Bollenstreek' is niet langer te bezichtigen. Op donderdag 5 september wordt de nieuwe expositie 'Sassem voor 1920' geopend.

Pastoor Thus tijdens zijn 30-jarig priesterjubileum. | Foto: pr.