De fracties in de coalitie stemmen de voorstellen vanuit de oppositie weg. | Foto: Nico Kuyt.
De fracties in de coalitie stemmen de voorstellen vanuit de oppositie weg. | Foto: Nico Kuyt. Foto: Nico Kuyt

Mariënstate, het Kompas, maakt plaats voor hofje

n Visie Groot Seminarie eindelijk aangenomen

WARMOND n Met horten en stoten heeft de gemeenteraad de visie voor de ontwikkeling op het terrein van het Groot Seminarie vorige week kunnen aannemen.

Door Nico Kuyt

In en rond het voormalige Groot Seminarie komen ongeveer 180 woningen. Mariƫnstate, het Kompas, wordt gesloopt om plaats te maken voor een hofje.

De plannen zijn overigens nog een eerste idee.

Om kaders aan te geven is aan de gemeenteraad een visie voor het hele gebied voorgelegd.

In een eerdere raadsvergadering kon deze niet worden aangenomen, omdat de stemmen staakten over een voorstel tot wijziging van D66, wat onder andere ging over de wandelpaden, bomen, parkeerplaatsen, aansluiting met het openbaar vervoer en differentiatie in de woningbouw.

Daardoor moest de raad er vorige week opnieuw over stemmen, maar ook nu staakten de stemmen en daardoor verviel deze wijziging.

Joost van Doesburg: 'De visie gaat recht in tegen de parkeernorm en Woonvisie'

Er volgde nog een viertal andere wijzigingsvoorstellen, maar het 'ja' van de fracties in de oppositie stuitte steeds op een 'nee' van deze in de coalitie die een meerderheid aan stemmen hadden.

Het ging om voorstellen van GroenLinks over het zoveel mogelijk behoud van de bomen en het loslopen van honden, van CDA en ChristenUnie over het aansluiten op de Woonvisie en dat parkeren dient plaats te vinden in een gebouwde, bij voorkeur ondergrondse parkeergarage.

Hoop

De visie werd vervolgens met alleen de tegenstem van GroenLinks en PvdA aangenomen.

Joost van Doesburg (PvdA) legde nog een stemverklaring af. "De visie gaat recht in tegen de parkeernorm en Woonvisie. Het doet geweld aan de mooie groene omgeving van Warmond.

Wij spreken het geluk uit dat het nog slechts een visie betreft en dat heeft een heel andere status dan een bestemmingsplan.

Daar putten wij hoop uit", aldus Van Doesburg.