Gemeente kiest voor LED

Teylingen n De gemeente kiest voortaan voor LED verlichting.

Hiermee draagt ze bij aan het behalen van de doelen van het Nationaal Energieakkoord 2030, te weten: 50 procent energie besparen ten opzichte van 2013. De gemeenteraad heeft hier op 6 juni extra geld voor vrij gemaakt. Naast de keuze voor LED, wil de raad ook de lampen dimmen in de nacht. Vandaag is al iets meer dan de helft van de openbare verlichting een zogeheten LED-licht. Tot aan 2030 vervangt de gemeente de andere helft van de lampen. Dat is sneller dan oorspronkelijk gepland en daarmee een extra energiebesparing. Wethouder Rob ten Boden (Openbare verlichting en Duurzaamheid) is blij met deze bewuste keuze van de raad: "Door deze aanvullende investering besparen we meer energie en behalen we de doelstellingen die we samen vast hebben gesteld met andere gemeenten."


Nieuwe plannen voor ruïne

TEYLINGEN n Is het wenselijk dat er een 1e verdieping, zo mogelijk in combinatie met een uitkijkpunt, in de Donjon van de ruïne van Teylingen komt?

De raadscommissie Welzijn spreekt hierover en over andere kaders op 17 juni om die mee te geven aan de eigenaar van het oude slot, de Stichting Monumenten Bezit, voor mogelijke toekomstige ontwikkelingen. Nieuwe functies zijn gewenst en nodig om de belevingswaarde van de ruïne te vergroten en om inkomsten te scheppen. Vanuit alle reacties uit de participatie door omwonenden, inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en anderen is er één rode draad te destilleren. Namelijk geen Middeleeuws bouwspektakel of druk congrescentrum met nieuwe bebouwing, maar tuinen rondom de ruïne. (Vervolg op pagina 7.)

De ontwikkelingen moet zich niet richten op een grote stroom van internationale toeristen, maar de eigen inwoners, de regio-recreant en de nationale toerist. Die wordt dan een jaarrond toeristisch en cultureel aanbod aangeboden. Dit legt B&W nu de raadscommissie en gemeenteraad voor om te besluiten als kader. Bij de ontwikkeling kan ook het evenemententerrein en het zogenaamde Westerbeek-terrein worden betrokken. Voor het organiseren van evenementen blijven de huidige regels van het bestemmingsplan bestaan. Hierin zijn voorwaarden opgenomen over het aantal evenementen per jaar, de duur van die evenementen en het maximum aantal bezoekers per evenement. Ook zijn uitsluitend evenementen toegestaan die passen bij de cultuurhistorische aard en waarden van de kasteelruïne en streek. Privé-feesten dus niet. Maar horeca wèl, mits deze passend is bij de cultuurhistorische bestemming. De horeca vergroot de aantrekkelijkheid voor een bezoek aan de ruïne en schept mogelijkheden deze rendabel te exploiteren. En tenslotte de voorkeur uit te spreken voor een ontwikkeling van de Donjon met een 1e verdieping, zo mogelijk met uitkijkpunt. Dat maakt een bezoek aan de ruïne interessanter en zorgt dat een breder publiek wordt bereikt. Met een 1e verdieping kan er tevens een ruimte worden gecreëerd die onafhankelijk van de weersomstandigheden aangenaam is om te bezoeken. Na het besluit van de gemeenteraad wordt het verder uitgewerkt en een businesscase opgesteld. Die wordt naar verwachting in december aan de commissie gepresenteerd.