Wethouder Ten Boden:
Wethouder Ten Boden: "Een actieplan wordt uitgewerkt en wij zijn druk bezig met gesprekken met partijen." | Foto: Nico Kuyt. Foto: Nico Kuyt

Gifmotie nipt door de raad

TEYLINGEN n De motie van de fracties van PvdA en Groenlinks om de blootstelling aan bestrijdingsmiddelen voor de inwoners te minimaliseren, heeft een kleine meerderheid gevonden in de gemeenteraad.

Door Nico Kuyt

Onlangs voerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu een onderzoek uit in hoeverre omwonenden worden blootgesteld aan bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden in de bollenteelt en wat voor effect dat heeft op de gezondheid. Restanten van bestrijdingsmiddelen werden teruggevonden in de buitenlucht rond woningen in de buurt. Het rapport vraagt om een actieve houding van de gemeente.

PvdA en Groenlinks pakten de handschoen op en dienden een motie in die B&W oproept de inwoners actief over de gevaren voor te lichten, het opzetten van een Kennisplatform te ondersteunen, na te gaan over welke instrumenten de gemeente zelf beschikt om het gebruik te beperken en de overgang naar duurzame gewasbescherming actief te ondersteunen.

Naast de beide indieners konden ook D66, ChristenUnie en CDA de motie ondersteunen. Om steun te verwerven was het wel nodig dat één van de oproepen in de motie, om geen nieuwe woningbouw toe te staan binnen een afstand 50 meter tot bollen- en bloementeelt, werd geschrapt. VVD en Trilokaal stemden tegen. Niet dat zij zo tegen de motie waren, maar al de punten worden al door wethouder Rob ten Boden opgepakt en naar acties omgezet, stelde Martijn van Duijvenbode (Trilokaal).

'Verdere aanmoediging'

Belanghebbenden worden actief benaderd, gesprekken gevoerd, informatie verstrekt en een actieplan uitgewerkt. "Wat mist u eigenlijk nog?", vroeg Rolf Duindam (VVD) zich af, die die avond zijn maidenspeech hield. Maar voor Don Verhoeff (GroenLinks) was een toezegging door B&W van een actieplan nog niet hetzelfde als aan de wandel gaan met acties. Sandra Groenendal (PvdA) zag de motie als een 'verdere aanmoediging'.

En op haar beurt onderstreepte Edith Alkemade (D66) het belang van goede informatievoorziening en daarin speelt de gemeente een belangrijke rol. Met de kleinst mogelijke meerderheid van 12 voor en 11 tegen werd de motie aangenomen.


Ex Voto Classics met Bloomcoal & Boxseven

Voorhout n Het inmiddels bekende Ex-voto Classics staat zaterdag 15 juni op het programma. Een bandavond volgens aloude tradities georganiseerd met een zeer dansbare afsluiting.

De vierkoppige band Bloomcoal bijt het spits af: een serieus voorgerecht met een stevige bite. De tweede band van de avond is Boxseven. Deze vijf muzikanten spelen vooral nummers uit andermans keuken, maar wel met bekend en herkenbaar receptuur. Nummer die voorbij komen zijn van onder andere Kings of Leon, The Police, Lenny Kravitz en David Bowie. Dj Dave stond enkele decennia terug iedere vierde zaterdag van de maand zijn plaatjes in Ex-Voto grijs te draaien. Hij draait deze avond al het dansbare van toen en nu tot een swingend geheel.

Entree in de voorverkoop kost 5 euro, aan de deur 6 euro. Tickets zijn verkrijgbaar op www.ex-voto.nl De deuren gaan open om 21.00 uur. Jongerencentrum Ex Voto is te vinden aan de Jacoba van Beierenweg 118b.