Leerlingen van de Buitenplaats zijn op zoek naar zoveel mogelijk verschillende waterbeestjes. | Foto: MV
Leerlingen van de Buitenplaats zijn op zoek naar zoveel mogelijk verschillende waterbeestjes. | Foto: MV Foto: MV

Aandacht voor de natuur en het 'bijzondere leven onder het dak'

warmond n Ieder jaar nodigt Lucelle Leemans de basisscholieren van Warmond uit bij buitenplaats Oostergeest voor bijzondere lessen over de natuur. Dit jaar werd ook het huis belicht, want bij de dakreparatie zijn bijzondere vondsten gedaan.

"Ik geef altijd alle kinderen een hand. De meesten komen hier natuurlijk al jaren, sinds de kleuters. We bieden elke keer een andere les aan, zodat ze nooit hetzelfde doen." Lucelle Leemans - van Nispen tot Pannerden staat bij het hek van de historische buitenplaats Oostergeest. Ieder jaar verwelkomt zij in juni alle basisschoolleerlingen. Dit jaar zijn dat er in totaal 271, verdeeld over vier dagen. De eerste groepen van basisschool de Buitenplaats kwamen op 3 en 4 juni al op bezoek, de andere groepen volgden deze week.

De kinderen van groep 1 tot en met 7 worden een ochtend of middag onderwezen op meerdere natuur-, cultuur en geschiedenisfronten. In totaal veertien vrijwilligers, waaronder de oude tuinbaas Jan Tijsen, helpen met de interactieve voorlichting. Zo krijgt groep zeven waterles en gaat groep vijf op zoek naar beestjes in het bos.

Het jaarlijkse programma is onderdeel van het overkoepelende landelijke project Van Luchtkasteel tot Dassenburcht. Het is ooit bedacht door een dame in het oosten van het land, vertelt Leemans. "Zij merkte iedere keer kleine vernielingen op haar landgoed. Het bleken uiteindelijk schoolkinderen te zijn. Ze kon ze natuurlijk straffen, maar bedacht dat het veel effectiever was om de leerlingen les te geven. Zo is het begonnen." Leemans merkt het enthousiasme van de kinderen. "Ze komen hier ieder jaar, het is ook een beetje hun thuis. En zeg nou zelf; of je uitleg krijgt in de schoolbanken of hier, zo in de natuur, dat maakt natuurlijk wel een verschil!".

Naast de natuurles, is er ieder jaar een nieuw thema. Dit jaar werd Leemans op het idee gebracht door de renovatie van het dak van haar huis. Daar vonden de dakdekkers naast overleden vogeltjes en vleermuizen, ook een krant uit 1919. Bijzonder voor de leerlingen om dichtbij te kunnen bekijken. Leemans heeft een verrassing voor de kinderen. Zij mogen allemaal hun naam op een blaadje schrijven, dat meegaat in een potje voor onder het dak. "Wie weet als dat na honderd jaar weer tevoorschijn komt!".