Toop Heemskerk en Maarten Verrips ringen de jonge ooievaars onder toeziend oog van leerlingen van de Buitenplaats. | Foto: pr.
Toop Heemskerk en Maarten Verrips ringen de jonge ooievaars onder toeziend oog van leerlingen van de Buitenplaats. | Foto: pr. Foto: pr.

n Drie jonge ooievaars in nest Oostergeest geringd

Warmond n Drie jonge ooievaars uit het nest op Landgoed Oostergeest zijn op vrijdag 14 juni geringd. Maarten Verrips doet dit als vrijwilliger van de Stichting Ooievaars Research en Knowhow (STORK) al jaren.

Met een hoogwerker is de ooievaarsringer naar boven gegaan en heeft de drie jongen uit het nest getild en in een zak gestopt. Langzaam is hij met zijn kostbare vracht gedaald en in de wei zijn de jongen niet alleen geringd, maar ook gemeten en gewogen. Alle bijna 300 leerlingen van de basisschool de Buitenplaats waren uitgenodigd voor dit jaarlijkse festijn uitgenodigd. Vanuit de historische moestuin van Landgoed Oostergeest stonden zij op de regenachtige ochtend eerste rang.


De gemeten gegevens, het ringnummer en de locatie worden doorgegeven aan STORK. Daar wordt onder andere de ooievaarsstand bijgehouden, maar ook komt daar de melding binnen als er ergens een ooievaar wordt gespot. Via STORK komt dan onder andere bij Landgoed Oostergeest binnen waar een nakomeling van het ouder paar zich bevindt. De afgelopen jaren zijn locaties zoals Navarra (Spanje) doorgegeven en bij terugkomst van een lange reis naar het zuiden en op zoek naar een eigen nest zijn Oostergeest-ooievaars in bijvoorbeeld Berkel en Rodenrijs, Heemstede, Santpoort-Zuid gesignaleerd. Het ouder paar behoudt het bestaande nest. Ooievaars zijn heel monogaam. Zij blijven als paar altijd bij elkaar.