Kap kastanjes blijft politiek maar beroeren

Sassenheim n De raadsleden Don Verhoeff (GroenLinks) en Sybrinne de Vries (CDA) hebben opnieuw vragen ingediend over de voorgenomen kap van de paardenkastanjes in de Wilhelminalaan, de Prins Hendriklaan en het Koningspark.

Door Nico Kuyt

Het is bijna wekelijks of er gebeurt weer wat in politiek Teylingen over het gevoelige dossier van de kastanjes. Nu over een bericht in de gemeenteberichten van 26 juni, waarin de gemeente meldt dat er een vergunning is aangevraagd voor de kap van 23 bomen in de Wilhelminalaan en Prins Hendriklaan. Verhoeff en De Vries klommen direct in de pen en stelden hierover de dag daarop meteen schriftelijke vragen, want had wethouder Rob ten Boden niet in de raadscommissie Ruimte van 18 juni toegezegd geen kapaanvragen in te dienen, voordat het rapport bekend is van de bomenschouw die in augustus plaatsvindt? Verdere acties wat de kap van bomen betreft, zouden uitblijven. Zij vragen waarom de wethouder is teruggekomen op zijn toezegging en willen een mondelinge beantwoording in de eerstvolgende raadsvergadering van donderdag 4 juli.

Aanvraag ingetrokken

Op zaterdag 29 juni heeft de gemeente heeft de aanvraag ingetrokken en gaat eerst nader onderzoek doen naar de huidige toestand van de zieke bomen en de mogelijke oplossingen. De publicatie van deze vergunningsaanvraag was al in gang gezet.


Fracties hebben moeite met omgevingsmanager

Teylingen n Een aantal fracties in de raadscommissie Ruimte hikt tegen de investering voor het aanstellen van een gemeentelijke omgevingsmanager voor bouwprojecten in Teylingen, een soort ombudsman tussen omwonenden en de gemeente.

Door Nico Kuyt

De gemeente kreeg regelmatig signalen van inwoners over voor hen onverwachte ingrijpende veranderingen door bouw in hun directe woonomgeving en overlast als gevolg van de werkzaamheden. Zij zijn ontevreden over de beantwoording van vragen, ondervinden soms schade en overlast en het is voor hen niet altijd duidelijk bij wie ze terecht kunnen. Inwoners geven ook aan zich overgeleverd te voelen aan een projectontwikkelaar of bouwer. Een voorbeeld is het bouwproject in de Herenstraat in Voorhout.

Gemeentelijk aanspreekpunt

B&W legt nu een voorstel de gemeenteraad voor met maatregelen om deze situatie te verbeteren. Eén daarvan is het aantrekken van een omgevingsmanager, een gemeentelijk aanspreekpunt, als een pilot voor twee jaar.

De fracties van PvdA en GroenLinks toonden zich uitgesproken voorstander, maar D66, CDA, ChristenUnie, VVD, Trilokaal hadden bij de voorbespreking in de commissie in een meer of mindere mate moeite met deze manager en het geld dat daarmee is gemoeid. Deze werkzaamheden zouden ook binnen de huidige ambtelijke capaciteit uitgevoerd moeten kunnen worden. Zij gaan het nog even in hun respectievelijke fracties bespreken. De gemeenteraad gaat er dan verder over praten en een besluit nemen.

Voor wethouder Bas Brekemans is het goed dat deze manager er komt, iemand die van buiten naar binnen kijkt en de mensen scherp houdt. Omwonenden van bouwprojecten hadden juist gevraagd om zo'n ombudsman die tussen de bewoners en de gemeente zit.