Carillon buiten gebruik

Voorhout n Het klokkenspel zal niet meer vanuit de toren van het Bestuurscentrum worden gehoord. Het politieke epicentrum van de gemeente is hopeloos verroest en het is te duur om te herstellen. De bellen van politiek Teylingen zullen niet meer klinken.

Door Nico Kuyt

In 1990 is het voormalige gemeentehuis van Voorhout gebouwd. Met een pompeuze toren met uurwerk en carillon. Maar het hapert ietwat. En het opknappen brengt behoorlijke kosten met zich mee. De klok zal nog worden opgepoetst, de wijzerplaten beschilderd en de verlichting vervangen. Dat kost al 24.000 euro. Het klokkenspel wordt ontkoppeld. Daar hoeft niet veel voor worden gedaan, want het merendeel van de klepels is al vastgeroest. Die zouden moeten worden vervangen. En er is een permanente stellage nodig in de toren. Die kosten lopen op naar een 50.000 euro. Ook zijn er klachten van omwonenden over geluidsoverlast van het carillon. B&W heeft maar besloten het buiten gebruik te stellen.


Teylingereind moet verhuizen

Teylingen n Forensisch Centrum Teylingereind verhuist naar de naastgelegen leegstaande gebouwen, waar vroeger de Vaart in was gevestigd. Dat is een besluit van minister Dekker.

Door een afname in de jeugdcriminaliteit in de afgelopen jaren staan op dit moment veel cellen leeg. Van de huidige 753 plaatsen blijkt volgens ramingen in 2024 slechts 358 nodig te zijn. Daarom heeft het kabinet besloten 180 plaatsen af te stoten. Daarmee resteert nog genoeg flexibele capaciteit om onverwachte schommelingen in de toekomst op te vangen. Teylingereind blijft in het huidige besluit open, maar verhuist in 2021 naar de naastgelegen nieuwbouw. Die werd oorspronkelijk gebouwd als uitbreiding van de jeugdgevangenis, maar bleek niet meer nodig. Vervolgens werd de locatie aan het Poelruiterpad tot 2017 gebruikt als instelling voor gesloten jeugdzorg onder de naam De Vaart van organisatie De Horizon. Het huidige gebouw van Teylingereind, met 92 plaatsen, kan afgestoten kan worden, laat het ministerie weten. Teylingereind behoudt ook na de verhuizing de capaciteit van 92 plaatsen. Twee justitiƫle jeugdinrichtingen moeten door het besluit wel de deuren sluiten: Via Het Keerpunt in Cadier en Keer (in 2020) en JJI Het Poortje Juvaid in Veenhuizen (in 2021).