Aanhoudingen op eiland in Zwanenburgerpolder

Warmond n De politie heeft op zaterdag 29 juni zes mannen aangehouden vanwege een grote vechtpartij op een eiland in de Zwanenburgerpolder.

Meerdere melders zagen zaterdagavond rond 19.15 uur dat er door tientallen personen gevochten werd op een eiland in de Zwanenburgpolder. Zij waarschuwden de politie. In eerste instantie was niet duidelijk waar het was en duurde het enige tijd voordat de hulpverlening op gang kwam. Omdat de locatie vrij moeilijk te bereiken was, stapten politieagenten op meerdere brandweerboten en voeren ze naar het eiland. Eenmaal op het eiland troffen ze de gewonden aan en startten de hulpverlening.

Uit eerste verklaringen bleek dat een groep bezoekers van het eiland slaags was geraakt met een groep personen op een boot. Bij de vechtpartij raakten vier mensen gewond. De helikopter van het Mobiel Medisch Team landde nog op het eiland, maar op dat moment werden de slachtoffers al per brandweerboot vervoerd naar de Gemeentehaven. Daar stonden drie ambulances klaar die aan de slachtoffers eerste hulp verleenden. Eén gewonde is naar het ziekenhuis vervoerd. De slachtoffers deden aangifte van mishandeling en diefstal.

Aanhoudingen

De politie hield later op de avond zes personen aan voor hun betrokkenheid bij de vechtpartij. De aangehouden mannen zijn in de leeftijd van 20 tot 52 jaar en komen uit Katwijk, Wateringen en Pijnacker. Zij waren na de vechtpartij in een boot weggevlucht. Vanuit de lucht werd naar hen gezocht. Tijdens die zoektocht zagen ze waar de boot naar toe ging, waarna de politie op het water de boot met daarin vijf verdachten kon laten stoppen. De verdachten zijn aangehouden en met boten naar de kade vervoerd. Daarna zijn ze naar het politiebureau overgebracht.

Het schip waarin de verdachten waren gevlucht, werd naar de gemeentehaven gevaren. Agenten onderzochten de boot en troffen een zesde verdachte aan, die zich had verstopt. In de boot werden meerdere hennepplanten gevonden.

Onder de slachtoffers en aangehoudenen waren geen inwoners uit Teylingen. Het staat ook los van de incidenten en daarbij betrokkenen van eind 2018 rond Koudenhoorn. De politie doet verder onderzoek.


Geen verdringing door noodwoningen voor arbeidsmigranten

Teylingen n Het plaatsen van tijdelijk woonunits voor arbeidsmigranten zal volgens wethouder Bas Brekelmans niet zorgen voor een verdringing van andere doelgroepen, maar woningen komen juist leeg die nu soms illegaal bewoond worden. Dit antwoordde hij op vragen van VVD en Trilokaal in de afgelopen raadscommissie Ruimte.

Door Nico Kuyt

Enige tijd geleden heeft de commissie gesproken over de brede kaders waaraan mogelijke locaties voor huisvesting van arbeidsmigranten aan moeten voldoen en de voorkeur uitgesproken voor een kleine locatie in het stedelijk gebied, een nieuwe of bestaande locatie op een bedrijfsterrein en in bestaande panden in het buitengebied. Niet een voorkeur had de realisatie van een nieuw complex in het agrarisch gebied, vanwege het behoud van de openheid. Maar het moet voor VVD en Trilokaal niet zo zijn dat er mensen van Teylingen op de wachtlijst staan en arbeidsmigranten voorrang krijgen. Maar dat is volgens wethouder Brekelmans niet het geval. De uitzendbureau´s hebben aangegeven dat er heel veel behoefte is aan tijdelijk noodwoningen voor arbeidsmigranten. De uitzendbureau´s willen ook voor deze woonunits zorgen. Door de noodwoningen komen huizen leeg die bijvoorbeeld nu illegaal bewoond worden. Er is dus geen sprake van een verdringing. De afweging van alle doelgroepen komt terug in de gemeentelijke Woonvisie. De woonbehoefte van arbeidsmigranten is een specifiek probleem waar een oplossing gezocht moet worden. B&W komt met voorstellen naar de gemeenteraad als er plekken gevonden zijn voor de noodwoningen. De raad kan altijd nog besluiten over een mogelijk mix met andere doelgroepen voor deze woningen, zoals spoedzoekers.


Raadslid krijgt haatmail over 'rechtse hobby'

Teylingen n Pvda'er Joost van Doesburg heeft naar eigen zeggen stevige haatmail gekregen over zijn uitspraken over de passantenhaven in wording bij het station Sassenheim. Hij lijkt echter niet veel hinder te ondervinden van deze negatieve aandacht.

De aanleg van een passantenhaven aan het uiterste puntje van het parkeerterrein van station Sassenheim roept nog stevige emoties op. Het bestemmingsplan om het mogelijk te maken is door de gemeenteraad aangenomen. Dit tegen de zin van Joost van Doesburg (PvdA) die een uitgesproken tegenstander bleek van, wat hij noemt, 'rechtse hobby´s van mensen met een Volvo'. De al schaarse parkeerplekken bij het station worden door deze passanten ingenomen en de plaats is in zijn ogen ook niet lucratief voor ondernemers. Bij het afhameren van het bestemmingsplan legde hij een stemverklaring in de gemeenteraad af. Berichtgeving in De Teylinger zorgde voor een volle mailbox met haatmail. Onder andere zou hij met zijn uitspraken over rechtse hobby's teveel polariserend werken, zo was de kritiek. Het temperde de vreugde bij Van Doesburg niet. (NK)