Het zakasbakje van Barkadera kun je makkelijk bij je dragen. | Foto: pr.
Het zakasbakje van Barkadera kun je makkelijk bij je dragen. | Foto: pr. Foto: pr.

Peuk verliest het van poes

In onze vorige column besteedden we aandacht aan de peuk en de enorme schadelijkheid voor het milieu en hoe al die peuken op straat, in de berm en op het strand onze leefomgeving vervuilen. Omdat we dit bij de bron willen aanpakken, hebben we gezocht naar een aantrekkelijke oplossing die de roker zou aanspreken. En hebben wij dus een voorstel voor een speciale actie onder de aandacht gebracht van de Kindergemeenteraad van Teylingen. Ze zochten namelijk projecten met een maatschappelijk doel waaraan ze een bedrag konden schenken. Want wat als je nou rookt maar toch geen viespeuk bent? Waar moet je dan naar toe met die vieze peuk?

Het zakasbakje!

Die wel al in enkele uitvoeringen in de winkel verkrijgbaar is, maar die jammer genoeg nog niet de weg naar de zak van de roker heeft gevonden. Deze zakasbakjes, die in de winkels helaas een beetje in een (verdom)hoekje geplaatst zijn, bleken ook vaak niet praktisch genoeg in het gebruik. Nadat wij verschillende modellen hebben gezocht op internet en deze hebben laten testen, is ons oog gevallen op het zakasbakje van Barkadera. Deze 'personal ashtray' kun je nét als je pakje sigaretten en je aansteker gemakkelijk bij je dragen in je jas, zak of tas én is superhandig in het gebruik. Helaas is deze uitvoering van het zakasbakje (nog) niet verkrijgbaar in de winkel en ook alleen bij een minimale afname van 500 stuks. Hij wordt weleens gebruikt bij evenementen of voor sponsoring (voorzien van logo). Ons initiatief was dus om dit item te promoten bij de milieuvriendelijke roker door deze gratis met een begeleidende flyer uit te delen bij de rokende inwoners van Voorhout/Teylingen. Zodat je voortaan gewoon de peuken kunt doven en meenemen en ons milieu heel simpel een zware vervuiling kunt besparen. Verder was de hoop dat wanneer er goede ervaringen zouden zijn, dit initiatief navolging in andere gemeentes zou kunnen krijgen en eindelijk zou leiden tot een goed en betaalbaar aanbod in elke winkel waar sigaretten verkocht worden.

Aaibaarheidsgehalte

Donderdagavond 27 juni kwam de Kindergemeenteraad bijeen. Er waren vier projecten: naast ons nog de OVV/HKV, Scouting Tjarda en Marente. Ons project werd tot onze vreugde zeer positief beoordeeld en tot op het laatste moment bleef het spannend... maar de interactieve knuffelkatten van Marente, een prachtig project om eenzame of dementerende ouderen te helpen, had een te hoog knuffelgehalte voor het zakasbakje en de andere ingediende projecten. De Kindergemeenteraad heeft Voorhout Schoon uiteindelijk een bedrag van 165 euro toegewezen. Spijtig 335 euro te weinig voor ons om onze actie te bekostigen. Maar wellicht dat we dit vuurtje op een andere manier brandend kunnen houden...

Afbeelding