Burgemeester Breuer reikt de erepenning uit aan St.Cecilia-voorzitter Marcel Floor. | Foto: Piet van Kampen
Burgemeester Breuer reikt de erepenning uit aan St.Cecilia-voorzitter Marcel Floor. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Koninklijke Erepenning

Voorhout n Een muziekvereniging die al een eeuw lang groeit en bloeit. Waar kan je zo'n jubileum beter vieren dan op een locatie met de passende naam 'De Tulp'. En wat is de kroon op het werk na honderd jaar musiceren? Dat is de Koninklijke Erepenning, die voorzitter Marcel Floor op zaterdagavond 6 juli door burgemeester Carla Breuer kreeg uitgereikt.

Door Piet van Kampen

Het was voor de voorzitter een zowel onverwachte als prettige verrassing dat burgemeester Breuer hem even de microfoon ontnam om een woordje te doen dat niet in het feestprogramma stond vermeld. Dat 'woordje' was niet zomaar een zegje. "Morgen (7 juli red.) is het precies een eeuw geleden dat muziekvereniging St. Cecilia werd opgericht. Wie zou toen hebben gedacht dat er nu nog steeds een vereniging zou staan die zó bloeit, die groeit en vol plannen en ideeën zit? Een vereniging die zich steeds heeft ontwikkeld en tot op de dag van vandaag blijft vernieuwen en vooruit kijken". De lovende volzinnen van de burgemeester waren niet van de lucht in een volle sporthal. "Een grote kracht is volgens mij dat jullie jezelf steeds opnieuw uitvinden, meegaan met de tijd". Zij refereerde aan de introductie van de majorettes, de drumband die op straat speelde en de eigen leerlingenopleidingen. "Een vereniging die zó lang bestaat verdient een bijzonder ereteken. Het symboliseert het respect en de waardering die onze koning heeft voor uw bijzondere verdiensten".

Een passend dankwoord na de uitreiking kun je aan Marcel Floor wel overlaten. "Deze erepenning is echt de 'kroon' op het jubileumweekend. We zijn met een jubileumcommissie, bestaande uit Henriëtte Steemers en Mary Floor, al een jaar intensief aan het voorbereiden om het jubileum groots te vieren. Het was dan ook een grote eer om tijdens dit weekend zo'n mooie onderscheiding te ontvangen. Precies honderd jaar geleden kwamen Voorhouters op 7 juli bij elkaar in Café Boerhaave voor de oprichting van een muziekvereniging. Een maand later hadden ze 32 leden met maar 18 instrumenten. Sindsdien is de muziek niet meer uit Voorhout weg te denken. Geen optocht gaat voorbij, of St. Cecilia is erbij. Samen houden we de muziek in stand!".