Willy van der Lans krijgt de Zilveren Barensteel uitgereikt door wethouder Arno van Kempen. | Foto: Piet van Kampen
Willy van der Lans krijgt de Zilveren Barensteel uitgereikt door wethouder Arno van Kempen. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Zilveren Barensteel voor zwemjuf Willy van der Lans

Voorhout n 'Ik was helemaal van slag toen ik mijn familie binnen zag komen', sprak Willy van der Lans-Conijn (71) nadat zij van wethouder Arno van Kempen de Zilveren Barensteel opgespeld had gekregen. De gemeentelijke onderscheiding gaat naar vrijwilligers die zich zeer verdienstelijk voor de gemeenschap hebben ingezet.

Door Piet van Kampen

Terwijl een aantal leerlingen nog in het zwembad van de KTS zwom, kwam de gedecoreerde even op adem nadat zij haar laatste zwemles had gegeven. Op vrijdag 12 juli wordt zij tijdens een feestje van de zwemclub, die dan het 50-jarig bestaan viert, nog even in het zonnetje gezet. Het zonnetje dat voor Willy na 37 jaar aan de Columbiaan verbonden te zijn geweest nu onder gaat. Van die 37 jaar was zij 34 jaar lang de zwemjuf die de Voorhoutse jeugd de zwemkunst meester heeft weten te maken.

Na het voor haar verrassende eerbetoon biechtte zij eerlijk op: "Ik had dit nooit verwacht maar toch… er werd hier en daar al wat gefluisterd, maar ik dacht bij mezelf: dit kan nooit". Het kon dus wel.

Met dochter Gaby mee

Hoe kwam Willy bij de zwemclub terecht? 'Het kwam eigenlijk door mijn dochter Gaby, die toen zij acht jaar was leerde zwemmen. Ik ging met haar mee ging en ik dacht dat dit wel handig zou zijn om te assisteren." Nadat Willy haar diploma's om zwemles te geven behaalden, stond ze 34 jaar lang week in week uit naast het bad. Tot aan 8 juli van dit jaar is ze nooit meer los geraakt van de Columbiaan. Behalve dat zij zich al zweminstructeur voor de A-, B-en C-diploma's en zwemvaardigheden heeft ingezet, verzorgde zij ook het clubblad voor de vereniging, is actief bij de EHBO-vereniging en voor de Bartholomeus parochie. Voldoende aanleiding voor het gemeentebestuur om haar met de Zilveren Barensteel te onderscheiden. Zelf heeft Willy nooit aan wedstrijden deel genomen, maar neemt nog regelmatig een duik.

Expositie

Vanwege het 50-jarig jubileum van de vereniging is vanaf 15 september een expositie te zien in het gebouw van de Historische Kring Voorhout (HKV).