De bomen in de Prins Hendriklaan. | Foto: archief
De bomen in de Prins Hendriklaan. | Foto: archief Foto: pr.

Raad stemt voor behoud kastanjes

Sassenheim n Een 'lelijkheidsprijs', dat vond de PvdA in de gemeenteraad over hoe het zo gelopen is rond de voorgenomen kap van de paardenkastanjes in de Wilhelminalaan, de Prins Hendriklaan, het Koningspark en ook de Rusthofflaan. Unaniem nam de gemeenteraad een motie aan dat voortaan de bomen alleen gekapt mogen worden als zij een risico voor de veiligheid vormen.

Door Nico Kuyt

Het rommelt nu al maanden rond de kastanjes in Sassenheim. Moeten de bomen worden gekapt terwijl ze volgens deskundigen nog jaren kunnen meegaan? Wethouder Rob ten Boden had al een kapvergunning ingediend. Het zorgde voor een steigeren van raadsleden. De emoties liepen op. Had de wethouder niet toegezegd dat hij daarmee zou wachten tot een schouw in augustus heeft plaatsgevonden?

Schriftelijke vragen werden gesteld door GroenLinks en het CDA. De wethouder trok de aanvraag voor de kap weer in, volgens eigen zeggen op de laatste minuut. In de afgelopen raadsvergadering bood Ten Boden zijn excuus aan. Het was nooit zijn bedoeling geweest dat er onduidelijkheid over de bomen ontstaat. De kniebuiging prijst de wethouder.

Nieuw beleid

Echter, in de afgelopen raadsvergadering dienden CDA, GroenLinks, D66 en de VVD een motie in, in de sfeer van 'eens en nooit weer moet dit gebeuren'. Zij beitelden daarmee gelijk een nieuw beleid in Teylingen hoe hiermee om te gaan. Bomen die geen veiligheidsrisico vormen moeten zoveel mogelijk behouden worden, is de strekking. Als door deskundigen is vastgesteld dat zij een levensduur hebben van tenminste nog vijf jaar en dus de veiligheid niet bedreigen, dan moeten zij in overleg met de omwonenden blijven staan. Is toch een kap hard nodig omdat de boom op iemands hoofd kan vallen, dan in overleg met de omwonenden het gesprek voeren over mogelijke vervanging, waarbij zoveel als mogelijk rekening wordt gehouden met hun wensen ten aanzien van het straatbeeld. En dat moet vanaf nu ook gelijk het nieuwe beleid zijn. Unaniem schaarde de raad zich achter deze motie.

Rust in de emotie

"Teveel gezonde bomen worden gekapt zonder dat de bewoners instemmen. Dit is een ultieme poging enige klaarheid en rust te creëren. Ook voor toekomstige situaties," meende Frank Beijk (VVD). Inmiddels is er een pilot gestart hoe de veiligheidsrisico´s van het groen beter kunnen worden gepeild, zo gaf de wethouder aan. Ten Boden kon de motie dan ook van harte aanbevelen. En zo geschiedde.

Maar het is een eens en nooit meer, onderstreepte de CDA'er Sybrinne de Vries. En ook Sandra Groenendal (PvdA) wilde er nog wat over kwijt: "Hier zet je de participatie met de inwoners op 1-0 achterstand". Maar er is nu in ieder geval nieuw beleid. De emotie kan worden gesust. En het kastanjeblad kan groeien.