Vlnr. Hans Portengen, Marco Zeeman, Ruud Eygen en Rinco Knoop.
Vlnr. Hans Portengen, Marco Zeeman, Ruud Eygen en Rinco Knoop. Foto: Esther Akerboom

'Taal op de Werkvloer werkt drempelverlagend'

n Taalhuis bindt strijd tegen laaggeletterdheid aan

REGIO n Tijdens een gezellige bijeenkomst in de kantine van de MareGroep in Voorhout werd op dinsdag 2 juli een belangrijk document getekend. Hans Portengen, directeur van Bibliotheek Bollenstreek en Rinco Knoop, directeur van de MareGroep, zetten hun handtekening onder een samenwerkingsovereenkomst om de laaggeletterdheid onder de werknemers aan te pakken.

Door Esther Akerboom

Om goed mee te kunnen draaien in de maatschappij, zowel privé als op het werk, is een goede beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrift noodzakelijk. Niet alleen om breder inzetbaar te zijn, maar ook voor de productiviteit, veiligheid en kwaliteit van het werk is het belangrijk om goed te kunnen communiceren. Het Taalhuis van de Bibliotheek Bollenstreek biedt de MareGroep daarom na de vakantie het lesprogramma 'Taal op de Werkvloer' aan, een cursus die de werknemers onder werktijd kunnen gaan volgen.

Tot aan de directie

Portengen raakte een jaar geleden over dit onderwerp in gesprek met Knoop. Hij geeft aan blij te zijn met de samenwerking. "In Nederland zijn 1,3 miljoen mensen laaggeletterd, dat is een enorme handicap. Bij de activiteiten van het Taalhuis hadden we vorig jaar 4700 bezoekers en het is onze ambitie om nog veel meer mensen te bereiken. We zijn er trots op de cursus hier te mogen geven, vanaf de werkvloer tot aan de directie."

Directeur Knoop stemt hier volmondig mee in. "Het is voor de directie ook belangrijk om eenvoudig en duidelijk te communiceren met de werknemers. Bij de MareGroep werken 800 mensen waarvan een groot deel moeite heeft met lezen, taal en rekenen. Dat de trainingen op de werkvloer worden gehouden, werkt drempelverlagend en dat is belangrijk, want het blijkt in de praktijk moeilijk te zijn om zelf om hulp te vragen."

Tekens worden letters

Marco Zeeman spreekt als ervaringsdeskundige. Hij ging vanaf zijn veertiende jaar werken en had heel veel verschillende baantjes. "Ik had flink wat stress. Telkens als ik hogerop kwam, viel ik door de mand. Ik kwam uiterlijk wel zeker over, maar van binnen was ik dat helemaal niet." Zeeman ging op zijn 46ste terug naar de schoolbanken, nadat een manager zijn ontslagbrief zag en hem op de mogelijkheid naar school te gaan attendeerde. "Doordat je kunt lezen en schrijven gaat je capaciteit op de werkvloer vooruit en de leidinggevenden zien je staan", vertelt hij. "Toen tekens letters werden, letters woorden en woorden zinnen, ging er een ongeziene wereld voor me open."

En dat is iets waar MareGroep-medewerker Ruud Eygen zich erg op verheugt. "Ik moet altijd mijn dochter om hulp vragen; daar voel ik me schuldig over. Als ze het huis uit gaat, wil ik graag zelf mijn rekeningen kunnen betalen." Eygen vindt het prettig dat hij de training in een vertrouwde omgeving kan volgen. "Ik werk hier nu 13 jaar, heb het erg naar mijn zin en voel me op mijn gemak bij mijn collega's. Ik schaam me er niet voor en begin liever vandaag dan morgen." In september gaat Taal op de Werkvloer van start; het project zal een jaar beslaan.


Schrijversduo doopt Nicci French-tulp

Sassenheim n Schrijvers Nicci Gerrard en Sean French hebben op zondag 7 juli hun eigen tulp gedoopt tijdens een signeersessie in Park Rusthoff.

Aanleiding voor het bezoek was het verschijnen van het duo's nieuwste boek 'Huis vol leugens'. Na afloop van de signeersessie, georganiseerd door Willemien Wagner, kreeg het schrijversechtpaar nog een verrassing. Zij mochten hun eigen Nicci French-tulp dopen. De tulp is afkomstig van kweker Maveridge via bollenexporteur Unex Inc, uit Voorhout. "We adore tulips!" zei Nicci French totaal ontroerd. "Andere auteurs hebben de Nobelprijs, wij hebben de 'Nicci French-tulp" was de reactie van Sean. De tulp komt over twee jaar op de markt.

Nicci Gerrard en Sean French dopen de Nicci French-tulp. | Foto: pr./ Edwin van der Wijngaard.