Bas Brekelmans krijgt de Jacoba van Beierenpenning overhandigd van burgemeester Breuer. | Foto's: Nico Kuyt
Bas Brekelmans krijgt de Jacoba van Beierenpenning overhandigd van burgemeester Breuer. | Foto's: Nico Kuyt Foto: Nico Kuyt

Nieuwe wethouder aan de slag

Teylingen n In de gemeenteraad was op donderdag 11 juli een wissel van wethouders. Bas Brekelmans legde zijn functie neer, oud-VVD-raadslid Marlies Volten is de nieuwe wethouder.

Door Nico Kuyt

Brekelmans wil meer tijd kunnen besteden aan zijn gezin. Hij was vijf jaar wethouder in Teylingen. Eerder vervulde hij deze functie ook in Lisse en Noordwijk. "Ik doe het werk nu al zolang. Ik ben gewend geraakt aan de rol die ik heb, midden in de samenleving, ik geniet er van. Maar toch heb ik besloten om te stoppen. Meer vrijheid in de avonduren, samen met het kostbare bezit thuis. Dat heeft mij het gevoel gegeven, ik moet iets anders ga doen", zo hield hij de gemeenteraad voor en bedankte iedereen. "Het was een prachtbaan en het was een eer dat ik jullie wethouder mocht zijn", zo besloot hij.

VVD-fractievoorzitter Monique de la Rie prees de scheidende wethouder als een man met een missie, die heel snel schakelt en begrijpt wat wordt gevraagd. Ook iemand die soms niet kon opgeven. "De afgelopen jaren heb je hard gewerkt, met zware dossiers. Het heeft veel van jouw energie en inzet gevraagd. Soms moet iemand met die missie, passie en energie erachter komen dat alles niet allemaal tegelijk kan", vatte zij samen en overhandigde hem een dinercheque.

Jacoba van Beierenpenning

Burgemeester Carla Breuer omschreef Brekelmans als een snelle denker met analytisch vermogen. Ook een toegankelijk wethouder en bevlogen politicus. Met taaie dossiers. "Het viel je steeds zwaarder met jouw jonge gezin. We begrijpen dat de verantwoordelijkheid voor jou als vader zwaarder weegt. Maar we gaan je missen." Voor zijn grote verdienste voor de gemeente kreeg hij de Jacoba van Beierenpenning met oorkonde en een stapel boeken. Op dinsdagmiddag 16 juli was er nog een afscheidsreceptie voor Brekelmans in hotel Van der Valk.


Nieuwe wethouder

"Een punt zetten maakt ruimte voor een nieuw begin", citeerde voorzitter Don Verhoeff (GroenLinks) van de commissie, die de geloofsbrieven van opvolgster Marlies Volten onderzocht. Zij kreeg unaniem de ja-stem van de raadsleden om haar te installeren als wethouder. Zij legde daartoe de verklaring en belofte af. Volten is geen onbekende in de gemeente Teylingen; na vier jaar raadslid (van 2002-2006) in Sassenheim te zijn geweest, was zij twaalf jaar (van 2006-2018) raadslid voor de VVD-fractie in de gemeente Teylingen. De laatste zes jaar als fractievoorzitter.

Foto links: Nieuwe wethouder Marlies Volten legt de belofte af.

Afbeelding