Tijdens de schorsing wordt druk gebeiteld aan het alternatief om zoveel mogelijk fracties over het afval op één lijn te krijgen. | Foto: NK
Tijdens de schorsing wordt druk gebeiteld aan het alternatief om zoveel mogelijk fracties over het afval op één lijn te krijgen. | Foto: NK Foto: Nico Kuyt

Raad kiest voor belonen bij afval scheiden

n Partijen stellen eigen alternatief voor

Teylingen n De gemeenteraad heeft eindelijk een richting aangegeven om te komen tot een beter scheiden van het afval. Daarbij werd het voorstel van B&W niet overgenomen, maar de raad kwam met een eigen alternatief om de Teylinger te lokken. Dat wordt nu verder uitgewerkt in een implementatieplan.

Door Nico Kuyt

Bij de voorbespreking in de raadscommissie Bestuur in juni stelde B&W nog voor om de inwoners zelf het restafval te laten wegbrengen om het scheiden te stimuleren. Daarnaast er ook voor te betalen. Een voor de gemeente goedkoop scenario, dat volgens de cijfers dan het meeste aan scheiding oplevert. Om zo de ambitie te halen van jaarlijks maximaal 100 kilogram restafval per inwoner in 2020 en maximaal 30 kg in 2025. Maar hier bleek in de commissie geen meerderheid voor te vinden. Een gehouden participatie toonde dat daarvoor weinig animo onder de inwoners te vinden is.

In de aanloop naar de raad van 11 juli werden er in de coulissen gesprekken gevoerd tussen de fracties van D66, VVD en CDA en met aanhaken van Trilokaal en PvdA kwamen zij naar de raad met een alternatief.

Belonen

Een aantal prikkels moet de inwoners motiveren beter te scheiden. Het steeds minder aan de straat zetten wordt beloond met een grotere korting op de vaste afvalstoffenheffing. Er komen kleinere restafvalbakken van 140 liter en die wordt voor 2023 nog maar één keer per drie weken opgehaald. Een zogeheten kantelslot op de grijze bak gaat voorkomen dat de buurman er zakken in werpt, of ook zo door de bewoner met open klep aan de straat wordt gezet en daardoor niet opgehaald. Voor de hoogbouw wordt gekeken hoe, net als bij de laagbouw, dat restafval gelijk prikkels kan krijgen. Oud papier en karton wegbrengen wijzigt niet. Het groente-, fruit- en tuinafval (GFT) wordt in de zomermaanden en snoeiperioden frequenter opgehaald, één keer per week.

PMD: zak en bak

Er komt een keuze voor de inwoners om voor plastic, drinkpakken en metaal (PMD) een bak of zak te nemen, maar alleen als een financiële doorrekening geen aanleiding geeft om dit niet te doen. Er zit een investering in de bakken, maar het verschil in kosten voor het ophalen van bak, zak of beide is volgens wethouder Rob ten Boden marginaal. In het najaar moet die doorrekening de raad worden voorgelegd. En verder nog op termijn maatwerk voor bijvoorbeeld luiers en ander onaangenaam of eng spul.

Aangenomen

Na een zeer langdurig debat werd vorige week het alternatief met alleen de ene tegenstem van de ChristenUnie aangenomen, want na een schorsing en een aanpassing kon GroenLinks wel mee. "Dit is het hoogst haalbare in deze raad. Wij willen verder gaan. Wij stemmen nu in omdat belangrijke stappen worden gezet. Een goed signaal aan onze inwoners", meldde Don Verhoeff (GroenLinks) in een stemverklaring. Wel bleef hij zijn zorg behouden over de feitelijke doorrekening die eind 2019 moet komen. Frans Nederstigt (ChristenUnie) kon die stemverklaring wel ondersteunen, maar was toch tegen het alternatief omdat zijn fractie vond dat er teveel onzekerheid in zit vanwege onvoorziene financiële consequenties en in de uitwerking.

De ChristenUnie en GroenLinks dienden nog drie moties in die allemaal werden verworpen. Het ging daarbij over afvalscheiding op scholen, het instellen van een werkgroep voor scheiding en om in alle gemeentelijke instellingen en de buitenruimte het scheiden te verbeteren.