Arno van Kempen, Bert en Tineke Klaver en Alfred Pop bij het SOS-schildje bij de voordeur. | Foto: PvK
Arno van Kempen, Bert en Tineke Klaver en Alfred Pop bij het SOS-schildje bij de voordeur. | Foto: PvK Foto: Piet van Kampen

'Een beeldbepalend, markant, beetje eigenwijs pand'

Sassenheim n De Stichting Oud Sassenheim heeft de Restauratieprijs 2019 toegekend aan de woning aan de Parklaan 1, die op zodanige wijze is gerestaureerd dat ondanks de nog betrekkelijk jonge leeftijd –bouwjaar 1956- het hiervoor in aanmerking kwam.

Door Piet van Kampen

In 2012 werd de restauratieprijs in het leven geroepen. Die ging met name naar oudere markante gebouwen in het dorp, zoals het oude postkantoor en het pand Uphoff in de Hoofdstraat. Dit jaar ging de prijs naar de woning van het echtpaar Bert en Tineke Klaver, dat het pand twee jaar geleden kocht en het ingrijpend lieten verbouwen en uitbouwen, maar waarbij de contouren behouden bleven. Er is een siertuin aangelegd en aan de straatzijde is een fraai ijzeren toegangshek aangebracht. Het huis werd in 1956 gebouwd en werd bewoond door de koster van de St. Pancratiuskerk. Het stond wat verder van de weg en was omgeven door veel groen en viel niet direct op. Nu staat er 'een pareltje' zoals wethouder Arno van Kempen het in zijn woordje betitelde. Dichter Irma Ooievaar ging in haar gedicht terug in de tijd (te lezen op pagina 19). Het was een gewaardeerd intermezzo tussen de woorden van SOS-voorzitter Alfred Pop en de wethouder.

'Geen moeilijke keuze'

De voorzitter van de stichting gaf een toelichting op de keuze voor dit pand. Pop: "Het was voor ons geen moeilijke keuze. De woning is geen Rijks- of gemeentelijk monument, maar wel beeldbepalend, een markant, beetje eigenwijs pand. De renovatie werd met mooie passende stenen uitgevoerd en de oude contouren zijn behouden. Een kwaliteitsverbetering van dit pand gelegen aan een hoofdverkeersader. We zijn er allemaal trots op en het open huis dat werd gehouden werd druk bezocht en er zijn veel complimenten gegeven." Voorzitter Pop overhandigde de oorkonde aan het echtpaar, dat zeer dankbaar en vereerd was. Vervolgens gingen de genodigden naar de voordeur om daar het schildje, behorend bij de oorkonde, als zichtbaar bewijs te onthullen.

Eerder ging de prijs naar de eigenaren van Van Pallandtlaan 24, het Uphoffpand, het oude postkantoor, het pand van makelaarskantoor Heemborgh en Villa Nancy. Vorig jaar is er geen restauratieprijs uitgereikt.