Voorzitter Arjan Heijl overhandigt het pakket aan Erik van Gogh. | Foto: pr.
Voorzitter Arjan Heijl overhandigt het pakket aan Erik van Gogh. | Foto: pr. Foto: pr.

Welkomstpakket voor nieuwe inwoners

Warmond n Vanaf deze week ontvangen alle nieuwe bewoners van een bestaand of nieuwbouw huis in Warmond een welkomstpakket op hun nieuwe huisadres. Geïnspireerd door de, zeker voor Warmondse begrippen, vele bouwlocaties in het dorp, hebben een aantal ondernemers de handen ineen geslagen en een pakket samengesteld.

Stichting Warmond aan de Kaag, eerder dit jaar ontstaan uit een samengaan van de lokale VVV en Warmond Promotie heeft dit initiatief genomen en stelt de pakketten samen. Het eerste pakket is zaterdag 13 juli door voorzitter Arjan Heijl van Warmond aan de Kaag uitgereikt aan Erik van Gogh (op de foto). Hij woont sinds juni in de Warmundastraat. Naast een aantal informatieve bladen en folders is de doos gevuld met praktische informatie wat er in het dorp en omgeving is te doen, een flink aantal mooie aanbiedingen van Warmondse bedrijven en een paar leuke attenties.

Verhuizen binnen het dorp

Ook wanneer een inwoner binnen Warmond verhuist is het de bedoeling dat hij een pakket ontvangt. De komende weken worden ook nog een aantal bewoners van projecten die recentelijk zijn opgeleverd verrast met een pakket van Warmond aan de Kaag. Laura van Leenen van Bloemenwinkel Passie zorgt voor het rondbrengen. Mochten bewoners onverhoopt niet thuis zijn dan is er een welkomstkaart gemaakt. Met deze kaart kan bij de VVV winkel op de Gemeentehaven een pakket worden opgehaald. Meer informatie staat op www.warmondaandekaag.nl.


Ingezonden: Noodlokalen bij Andreasschool

Ingezonden n "In De Teylinger van 10 juli wordt melding gedaan van het plaatsen van twee tijdelijke leslokalen op het sportveld van de Andreasschool. Het is een opmaat naar het permanent uitbreiden van het schoolgebouw met vier leslokalen, om te groeien van 240 leerlingen naar 360 leerlingen, mogelijk om leerlingen uit de nog te bouwen woonwijk Nieuw Boekhorst te kunnen huisvesten. Voor de omwonenden houdt het in, dat naast een groter gebouw ook de geluids- en verkeersoverlast met 50 procent toeneemt.

Nieuwe leerlingen zullen hoofdzakelijk uit andere wijken komen, dus van grotere afstand en meer auto's. Volgens het geldende bestemmingsplan is de parkeernorm voor scholen 0,8 parkeerplaats per leslokaal exclusief een Kiss en Ride zone (K+R). Voor de dan 12-klassige basisschool zijn er 10 parkeerplaatsen nodig en voor de B.S.O. ook nog een aantal. In de Rembrandtlaan, Jan Steenlaan en in de Mauritsstraat (vóór de school) staan totaal 90 woningen. Met een laag gestelde parkeernorm van 1 parkeerplaats per woning, zijn er dus 90 parkeerplaatsen voor bewoners nodig. In de straten kan slechts aan één zijde van de straat worden geparkeerd, ergo alle beschikbare plaatsen zijn woning gebonden en dan al zijn er 14 parkeerplaatsen. tekort.

In het verleden zijn er voor de school nooit extra parkeerplaatsen gemaakt, de parkeercapaciteit in de wijk is dezelfde als in de jaren 1960. Ten koste van groen en trottoirs, zijn er parkeerplaatsen op de straat, verplaatst naar naast de straat om daarmee de straat als Kiss en Ride zone (K+R) te kunnen gebruiken. Deze situatie doet in geen enkel opzicht aan de eisen die aan een K+R worden gesteld. De verplaatste parkeerplaatsen (parkeerhavens) zijn woning gebonden parkeerplaatsen, maar worden gelabeld als parkeerplaats voor de school. Het is niet het aanleggen maar het verleggen van parkeerplaatsen, er komen geen bij, de school houdt een tekort en een K+R.

Om de school liggen 27 woningen met direct uitzicht op het gebouw en speelveld. Het grootste deel van deze omwonenden heeft de seniorenleeftijd bereikt (tussen de 60 en 91 jaar) en is zonder mantelzorg, door de jaren heen heeft zij zich geschikt naar de huidige situatie. Op nog meer verkeer in de wijk zit niemand te wachten, groen en trottoirs moeten gehandhaafd blijven. De infrastructuur in de wijk is niet geschikt voor een meer dan achtklassige basisschool met een inwonende B.S.O.. Het zal niet worden verwacht, maar de straten om de school met een breedte van ongeveer 5,20 meter zijn 50 centimeter smaller dan de Boerhaavestraat (zo'n 5,70 meter breed) en deze straat geldt in Voorhout als een 'probleemstraat' als het over verkeer gaat. Waarom wel aandacht voor verkeersoverlast in de Herenstraat en minachting voor verkeersoverlast in een woonwijk? En een nog groter schoolgebouw, als zonbelemmering, is in de wijk ook niet gewenst."

Ad Deutekom, Voorhout