Het plukbos bij Park Wilgenhorst. | Foto: pr.
Het plukbos bij Park Wilgenhorst. | Foto: pr. Foto: pr.

Meer fruitbomen in het Plukbos

Voorhout n Tijdens boomfeestdag heeft de gemeente samen met leerlingen van de Antoniusschool twintig extra fruitbomen aangeplant in het Plukbos aan de Componistenlaan. Er is een bloemenweide aangelegd met eetbare bloemen en is een insectenhotel geplaatst. Op donderdag 25 juli wordt het nieuwe informatiebord bij de tuin onthuld door wethouder Rob ten Boden en René van der Horst van de Betrokken Voorhouters.

Voor de bestuiving van de fruitbomen zijn insecten belangrijk. Daarvoor krijgen kinderen om 14.30 uur loeppotjes en zoekkaarten. Hiermee kunnen ze in het Plukbos op zoek naar beestjes en tekenen die na. Aan het eind krijgen de kinderen een zoekkaart en kleurplaat mee naar huis en een doe het zelf kaart voor een insectenhotel. Bij de kraam delen we zakjes uit met bloemenzaad. Mensen die een zakje bloemenzaad meenemen doen meteen mee aan de loterij. Om 15.30 uur worden vijf winnende loten getrokken. De winnaars krijgt een insectenhotel van Bollenstreekhout.

In Teylingen liggen twee plukbossen, één bij Park Wilgenhorst in Voorhout en één bij de Componistenlaan in Voorhout. Vanaf september kunnen inwoners in het Plukbos genieten van appels, hand- en stoofperen, pruimen, gele kornoelje en walnoten. Het plukbos in Park Wilgenhorst bestaat uit vijftien fruitbomen: appel-, peren-, kersen- en pruimenbomen.


Gemeente in top tien energiebesparende maatregelen

Teylingen n Teylingen staat op de vierde plaats in de top tien van gemeenten die de meeste meldingen hebben gedaan van energiebesparende maatregelen voor bedrijfspanden en gemeentelijk vastgoed.

Dit werd bekend gemaakt tijdens de Nationale netwerkbijeenkomst energiebesparing van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Per 1 juli geldt er, naast de bestaande energiebesparingsplicht, ook de verplichting om de uitgevoerde energiebesparende maatregelen te rapporteren: de informatieplicht. Deze informatieplicht geldt voor Wm-inrichtingen die vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas (of een equivalent daarvan) per jaar verbruiken. Voor meer dan drieduizend bedrijven in onze regio geldt dat zij verplicht zijn energiebesparende maatregelen te treffen en te melden. Deze informatieplicht geldt voor veel bedrijven, instellingen, maar ook voor overheidsgebouwen.

De Omgevingsdienst heeft bedrijven en gemeenten hierover geïnformeerd. Veel bedrijven en gemeenten zijn aan de slag gegaan met het melden van de energiebesparende maatregelen voor de bedrijfspanden en het gemeentelijk vastgoed.