Gemeenteraad kiest voor tuinen rondom Ruïne

Teylingen n De gemeenteraad kiest voor een plan met tuinen rondom de Ruïne van Teylingen. Het hamerstuk is officieel door de raad besloten en bekrachtigd. Met deze tuinen en het opknappen van de Ruïne, maakt Teylingen dit cultuurhistorisch erfgoed het hele jaar door aantrekkelijk voor inwoners uit Teylingen, de regio en de nationale toerist. Naar verwachting zal in december 2019 aan de gemeenteraad een zogenaamde businesscase worden aangeboden.

Inwoners, ondernemers en verenigingen hebben allemaal meegedacht over de toekomst van de Ruïne. Verschillende scenario's passeerden de revue, het idee met tuinen werd breed gedragen. Ook bij de verdere uitwerking van plannen zullen deze doelgroepen weer de mogelijkheid hebben mee te denken.

Toekomstbestendig

Al eeuwen lang is de Ruïne van Teylingen in meer en mindere mate een vast ijkpunt aan de rand van Sassenheim en Voorhout. In de achttiende eeuw was het een decorstuk met daaromheen prachtige tuinen. Na deze glorieuze periode is de Ruïne vervallen en lag er jaren verwaarloosd bij.

Als in 2016 de Stichting Monumentenbezit eigenaar van de Ruïne wordt, vraagt het Rijk de gemeente om kaders mee te geven. Dat doet de gemeenteraad nu. Ondertussen is de grondige opknapbeurt voor de stenen van de donjon bijna afgerond. De Ruïne is hiermee weer solide en toekomstbestendig gemaakt.

Kaders

Binnen de kaders die nu zijn vastgesteld, kunnen Stichting Monumentenbezit (eigenaar van de Ruïne) samen met de gemeente en mogelijke partners verdere plannen maken. In die plannen moet er aandacht zijn voor educatie en informatie, bijvoorbeeld met een museum. Er mag horeca komen als deze ondersteunend en passend is bij de thema's historie, tuinen en de Bollenstreek. De gemeenteraad ziet graag een verdieping en een uitkijkpunt in de donjon.

De komende maanden wordt met deze uitgangspunten berekend wat dat financieel betekent. Naar verwachting zal in december 2019 aan de gemeenteraad een zogenaamde businesscase worden aangeboden, zodat op basis hiervan verdere besluiten kunnen worden genomen.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel uit het raadsprogramma Vitaal Teylingen. Ook bij de uitwerking van ideeën en plannen voor de Ruïne is duurzaamheid een centraal thema. Het gaat daarbij onder andere om milieu, omgeving, natuur en biodiversiteit, maar ook om zaken op cultureel en sociaal gebied. De gemeenteraad heeft het belang van duurzaamheid nogmaals benadrukt door een extra besluit toe te voegen; er mag alleen van het duurzaamheidsbeleid worden afgeweken als dat gemotiveerd wordt gedaan.


Hittegolf in beeld

redactie n Deze week lopen de temperaturen op richting 38 graden en sneuvelt wellicht het warmterecord uit 1944.

Donderdag komt het kwik naar verwachting uit op 38 tot 39 graden. Het warmterecord uit 1944 van 38,6 graden in Warnsveld, nooit zijn hogere temperaturen gemeten op een officieel meetstation, komt volgens MeteoGroup zelfs opnieuw in het vizier. De redactie is benieuwd hoe de inwoners van Teylingen de hitte te lijf gaan. Extra ijsje, deuren dicht, airco aan? Veel naar het strand of een zwembad(je) in de tuin? En hoe doen de (huis)dieren het? Maak een leuke/bijzondere/originele foto hoe u de warmte bent doorgekomen en stuur deze naar de redactie.

De mooiste foto('s) krijgen een mooie plek in deze krant. Stuur uw foto naar: redactie@deteylinger.nl.