Je eigen fruit plukken. | Foto: PR
Je eigen fruit plukken. | Foto: PR Foto:

Pluk de dag bij Olmenhorst

lisserbroek n De Olmenhorst Zelfpluk is geopend van 14 september tot en met 27 oktober.

Je kunt elke zaterdag en zondag van 10:00-17:00 en elke woensdagmiddag van 13:00-17:00 plukken. Welke soorten fruit er geplukt kan worden verschilt per week, houd daarvoor de website van de Olmenhorst in de gaten. In de herfstvakanties gelden andere openingstijden. Op de plukdagen is er van alles te doen op het landgoed: Ponyritjes, zweefmolen, boogschieten en Trekpaard Jos. Ook zijn er af en toe markten. Op het landgoed kun je ook bomen adopteren.
Dat kan tot 1 september en dan oogst je nog dit jaar. De adoptiepluk start vanaf 7 september volgens een plukschema afhankelijk van appelrassen.

Kinderappelpluk

Speciaal voor scholen en BSO is de kinderappelpluk. Je kunt nog inschrijven om met die groepen onder begeleiding van een gids te komen plukken

Plukken met groepen

Onder begeleiding van een gids kan je ook de boomgaard in om te plukken. Kijk op de website voor meer informatie: www.olmenhorst.nl.


Plaatsen vrij in kunstgeschiedenis- en Duitse leesgroep

regio n Bent u geïnteresseerd in kunstgeschiedenis of Duits, en zou u zich er in het nieuwe seizoen meer in willen verdiepen? Er zijn plaatsen vrij in een leesgroep kunstgeschiedenis in Leiden en in de leesgroep Duits in Leiderdorp.

De groep maakt een keuze uit de boekenlijst van de landelijke leesclub-organisatie Senia waarbij de groep is aangesloten, zie www.senia.nl.
De groep kunstgeschiedenis bespreekt de boeken aan de hand van 'leeswijzers' met 'kijkvragen', opgesteld door deskundigen. Daardoor krijgt de discussie meer diepgang en steek je veel op. De leesgroep komt 6 x in het seizoen bij elkaar op donderdagmorgen in de bibliotheek Leiden BplusC. Wie interesse heeft kan voor meer informatie terecht bij Jaap Vessies, contactpersoon van de groep, e-mail jaapvessies@kpnmail.nl

Voor Duits:

De boeken worden in de Duitse taal besproken aan de hand van 'leeswijzers' met discussievragen. ,,We komen 6 maal in het seizoen bij elkaar, roulerend bij de deelnemers thuis'', zegt Insa Mantel, contactpersoon van de leesclub. Meer informatie is verkrijgbaar bij imantel@ziggo.nl M. 06-54355789.


Zondagmiddagconcerten in de Waterlelie in het Leidse Hout

regio n Tot 6 oktober (m.u.v. 29 september) zijn er op zondagmiddag concerten te beluisteren in De Waterlelie (Leidse Hout). Van 13.30 uur tot 15.30 uur. Doorgang is afhankelijk van het weer: raadpleeg bij twijfel: www.vriendenvandeleidsehout.nl.

Al meer dan 25 jaar treden op deze plek vele soorten ensembles op: harmonieorkesten, brassbands, fanfares, swingbands, koren en allerlei andere groepen. Speels en informeel. Meestal zijn het amateurmusici uit Leiden of de buurgemeenten, maar in deze mooie ambiance treden soms ook professionals op. Dit seizoen zijn er 20 zondagmiddagconcerten gepland met in totaal 24 ensembles. Op 11 augustus treedt het Senioren Salon Orkest op. Zij tracht uit te stralen dat mensen nooit te oude zijn om muziek te maken; dat samen musiceren een heerlijke bezigheid is. De toegang is gratis. Meer info: www.vriendenvandeleidsehout.nl.


Zomeravondwandeling door duin

regio n Woensdagavond 14 augustus organiseert het IVN regio Leiden alweer de laatste zomeravondwandeling van dit jaar door het prachtige duingebied Berkheide, gelegen tussen Katwijk en Wassenaar.

De wandeling start om 19:30 uur bij de Soefitempel aan de Zuidduinseweg 7, 2225 JS in Katwijk en duurt ca. 2 uur. Diverse gidsen nemen u mee en vertellen onderweg over het oude zeedorpenlandschap met de kleine akkers en over andere sporen die in de loop der eeuwen achter zijn gelaten. Ontdek de bijzondere plantensoorten van dit cultuurrijke landschap en als u geluk heeft ziet u onderweg misschien wel een ree of een vos!
Advies: kom zo mogelijk op de fiets, er is parkeergeld verschuldigd. Neem een jas of trui mee, het kan 's avonds al flink afkoelen. De wandelingen zijn gratis.