Een Fokker T.V. bommenwerper. Inzet: vlieger  Herman Vallentgoed.| Foto: PR
Een Fokker T.V. bommenwerper. Inzet: vlieger Herman Vallentgoed.| Foto: PR Foto:

Zoektocht naar familie van Nederlandse oorlogsvlieger uit Warmond

Ingezonden n Mijn naam is Wim Rhebergen. Ik woon in Hoevelaken maar ben Achterhoeker van geboorte (1960). Sinds mijn jeugd is mijn passie de historische militaire luchtvaart. Ik heb twee boeken geschreven en vele artikelen in binnen- en buitenland.

Als vrijwilliger ben ik verbonden aan het Nationaal Militair Museum op de voormalige vliegbasis Soesterberg.Daar ontmoette ik vorig jaar de dochter van een Nederlandse oorlogsvlieger die op 10 mei 1940 is gesneuveld.

Crash

Hieruit vloeit mijn meest recente onderzoeksproject voort. Het betreft de crash van een tweemotorige Fokker T.V jachtbommenwerper met registratie 855. De T.V maakte deel uit van de BomVa (Bombardeer Vliegtuig Afdeling). Dit toestel steeg in de vroege ochtend van 10 mei 1940 op vanaf Schiphol voor een aanval op vliegveld Ockenburg dat door de Duitsers was veroverd. De missie verliep aanvankelijk succesvol. Vier op Ockenburg gelande Duitse Junkers Ju-52 transportvliegtuigen wist men uit te schakelen. Boven de Noordzee werd de terugvlucht ingezet naar Schiphol dat echter nooit werd bereikt. De zeer trage en slechts lichtbewapende '855' viel ten prooi aan Duitse jachtvliegtuigen, vermoedelijk van het type Messerschmitt Me-109 van III/JG26 (derde groep van het jachteskader 26) waardoor het in zee neerstortte ter hoogte van Ter Heijde, thans gemeente Westland. Vier van de vijf bemanningsleden sneuvelden, te weten Nicolaas Steenbeek (piloot), Herman Vallentgoed (telegrafist), Arie Janse (schutter) en Anton Smoolenaars (2de piloot). Ben Swagerman (waarnemer) overleefde de crash maar sneuvelde alsnog op 13 mei 1940 tijdens een aanval op de Moerdijkbruggen. Steenbeek ligt begraven op het Militaire Erehof in Den Haag en Vallentgoed, Janse en Swagerman rusten op het Ereveld Grebbeberg. Het lichaam van Smoolenaars is nooit gevonden.

Herman Vallentgoed

Als amateur-historicus wil ik in het kader van 75 jaar bevrijding in 2020, deze vijf dappere Nederlandse vliegers voor het voetlicht brengen aan de hand van een artikel en mogelijk een expositie. Met enkele nabestaanden heb ik reeds contact maar ik ben nog op zoek naar familieleden en/of bekenden van Herman Vallentgoed.
Korporaal Vallentgoed werd geboren op 14 juni 1917 in Oegstgeest en was de zoon van Herman Vallentgoed (Sr.). In mei 1940 woonde hij met zijn moeder Cornelia Alida Johanna Hereur en zijn twee zussen, Simona Gonda en Cornelia Alida Johanna, aan de Oranje Nassaulaan 7 in Warmond. Herman heeft lager onderwijs genoten waarna hij naar de MULO ging. In 1937 ging Herman in militaire dienst en werd ingedeeld bij het 1ste Luchtvaartregiment. Vallentgoed was de telegrafist aan boord van de '855'. Zijn lichaam werd op 15 juni 1940 om 14.30 uur aangetroffen op het strand bij Zandvoort. Hiervan is melding gemaakt op 20 juni 1940 in de burgerlijke stand van Warmond. Aanvankelijk werd Vallentgoed begraven op de R.K. begraafplaats in Warmond in het bijzijn van het college van burgemeester en wethouders. In 1991 werd hij herbegraven op het Militair Ereveld op de Grebbeberg in Rhenen.

Hierbij doe ik een oproep aan de mogelijk nog in de gemeente Teylingen woonachtige nabestaanden van Herman Vallentgoed of personen die de familie Vallentgoed hebben gekend.

Mijn contactgegevens zijn:
Wim Rhebergen, De Wetering 2, 3871 RJ Hoevelaken.
Telefoon: 033-4554399 of 06-57247981
E mail: w.rhebergen@upcmail.nl.


IVN-wandeling Huys te Warmont

warmond n Op zondag 1 september om 11.00 uur geven de gidsen van IVN Leiden een excursie in het landgoedbos van Huys te Warmont. U bent van harte uitgenodigd om deze ochtend mee te wandelen.

Op 1 september begint de meteorologische herfst en de natuur bereidt zich hier al op voor. Bomen en struiken zitten vol met bessen en zaden, de lijsterbes draagt fel rode en de vlier gitzwarte bessen, voer voor de trekvogels die binnenkort gaan komen. Vlinders en libellen vliegen nog volop en het koninginnenkruid en wilgenroosjes staan in bloei. Paddenstoelen treffen we alleen aan op dood houd, elvenbankjes, tonderzwammen en een enkele witte bultzwam. Veel vogels zijn nog aan het ruien, ze wisselen van verenkleed. De grote bonte specht en halsbandparkieten laten zich horen en de zwaluwen voeden zich met insecten boven de Leede. Start: ingang Herenweg 139, Warmond. Parkeren (vlakbij) aan de Beatrixlaan. Verdere informatie over Huys te Warmont en activiteiten van IVN Leiden: www.ivn.nl/leiden.

Huys te Warmont. | Foto: PR
Afbeelding