Petra van Noord is gefascineerd door de prachtige wolkenluchten boven Sassenheim. | Foto: PR
Petra van Noord is gefascineerd door de prachtige wolkenluchten boven Sassenheim. | Foto: PR Foto:

Duizenden foto's van oud Voorhout beschikbaar bij Historische Kring

Voorhout n De beeldbank van de Historische Kring Voorhout (HKV) bevat intussen vele duizenden foto's uit het verleden van het dorp Voorhout.

Tijdens de inloopmomenten van HKV zijn die afbeeldingen voor de geïnteresseerde bezoekers op een groot scherm te zien. HKV heeft momenteel ook de beschikking over een DVD met een variatie aan bewegend beeldmateriaal betreffende de bollenteelt in onze streek gedurende de dertiger jaren van de vorige eeuw. Deze DVD zal ook getoond worden tijdens de inloop. Op de laatste zaterdag van elke maand, dus ook weer op 31 augustus bestaat voor iedereen de gelegenheid om het Kenniscentrum in de Bonekruidstraat te bezoeken. De ruimte is open van half elf tot half een.

Tekeningen

Naast de beeldbank zijn de tekeningen te zien die Jos Warmenhoven maakte van monumentale panden uit het dorp. Voor een deel zijn de gebouwen er nog maar voor een schrikbarend groot aantal is intussen ook verdwenen. De beelden blijven echter bewaard in het prachtige boek 'Het Verdwenen Voorhout', een boek dat elke echte inwoner van Voorhout in de kast zou moeten hebben. De tekenaar zal aanwezig zijn en op verzoek het boek voor de kopers signeren.

Voorouders

Voor bezoekers die belangstelling hebben voor genealogie en op zoek willen naar hun voorouders is er begeleiding aanwezig. Een ervaren bestuurslid geeft raad en wil eenieder op weg helpen in de zoektocht naar voorouders. Met tips en aanwijzingen kan een goede start gemaakt worden voor het bouwen van een stamboom.

Wetenswaardigheden

Natuurlijk is tijdens de inloop ook de bibliotheek met dorps- en streekinformatie in te zien en zijn er mappen met een grote verzameling bidprentjes. Een kop koffie met dorpsgenoten kan leiden tot interessante gesprekken over het Voorhout van nu en van vroeger. Daarbij komen vrijwel altijd wetenswaardigheden boven water die voor de gespreksdeelnemers tot nu onbekend waren.


Theater 't Onderdak ook aanwezig tijdens Nacht van Sassem

Sassenheim n vrijdag 30 augustus van 14.00 uur tot 22.00 uur is er in het centrum van Sassenheim weer de jaarlijkse "Nacht van Sassem". Theater 't Onderdak biedt tijdens dit evenement de mogelijkheid om nog eenmalig te profiteren van de vroegboekkorting.

Dit kan zowel bij de marktkraam van het theater als via de website: www.hetonderdak.nl. Het volledige programmaoverzicht van het nieuwe theaterseizoen staat op de website. Bovendien promoot het vrijwilligersteam tijdens de Nacht van Sassem het film passe-partout van theater 't Onderdak. Ook komend theaterseizoen is er één keer in de twee weken op donderdagavond een bioscoopavond. Het film passe-partout voor 18 films kost 45 euro. Geen film passe-partout? Een kaartje voor de film kost 5 euro. Op de hoogte blijven? Volg 't Onderdak op Facebook en schrijf in op de nieuwsbrief. www.hetonderdak.nl.


Foto-expositie: Sassemse luchten

sassenheim n "Breng iets van de bollenstreek in beeld zonder de bollenvelden" Dit was de vraag aan Petra van Noord tijdens het voorbereidende gesprek voor deze tentoonstelling.

Al sinds vier jaar is Petra gefascineerd door de prachtige wolkenluchten boven Sassenheim en zij wil graag de schoonheid en de uitbundige kleurschakeringen daarvan met het publiek delen. Elke paar minuten verandert de lucht en soms is het rennen om op tijd het fototoestel te pakken. Dat lukt dan ook helaas niet altijd. 'Soms verandert het in een paar seconden zo snel, dat het net niet lukt om vast te leggen wat ik gezien heb'. Uit meer dan 100 foto's is een selectie gemaakt voor deze expositie in gebouw Sassembourg te Sassenheim. De expositie 'Sassemse luchten' wordt geopend op zaterdag 31 augustus om 16.00 uur en is gedurende de hele maand september te zien op de 'rotonde' op de 1e verdieping van het gebouw, Jan van Brabantweg 1. Jordi Huirne van Meteoconsult heeft geholpen om de verschillende wolkensoorten te benoemen. Na diverse fotografiecursussen bij de Volksuniversiteit Teylingen te hebben gevolgd, komt Petra regelmatig met een paar andere amateurfotografen bij elkaar. Deze groep geeft zichzelf technische of uitdagende opdrachten om uit hun 'comfort-zone' te komen en daardoor met andere ogen naar de wereld om zich heen te kijken. De geëxposeerde foto's zijn te koop. Ook is het mogelijk om een boek te bestellen met alle tentoongestelde foto's.