Op weg voor de drie kilometer. | Foto Piet de Boer
Op weg voor de drie kilometer. | Foto Piet de Boer Foto:

Hup Mamma!

sassenheim n De start van de sassenheim City Swim bij het oude natuurzwembad verloopt gemoedelijk. De deelnemers met felgele caps staan rustig te wachten op het bospad. De jaarlijkse zwemtocht is geen wedstrijd met winnaars, maar gewoon een evenement voor de gezelligheid, voor de lol. Jong en oud kan meedoen. Wie het rustig aan wil doen zwemt 700 meter, wie een beetje wil trainen doet de drie kilometer of beide afstanden na elkaar.

Piet de Boer

Het is de vierde keer dat we deze City Swim organiseren, zegt Hedda van Ooijen van Zwemvereniging Sassenheim. Slechts een keer werd alles op het laatste moment afgelast. De regenval was te overvloedig geweest waardoor de kans bestond dat rioolwater het zwemwater zou bereiken. Veiligheid voorop, zegt Henna. Ook bij deze editie. Zaterdag zijn duikers het hele parcours langs geweest om de bodem te schonen. ''Het viel mee, maar we hebben wel een autoband, fietsframe en een rol prikkeldraad opgevist.''

Avontuur

Om 11.00 uur sprongen de zeventig deelnemers bij het oude zwembad in het water. Ze zwommen naar het Voorhavenkwartier in het centrum van Sassenheim. Voor sommigen een peulenschilletje. Langs de weg, op bruggen en viaducten staan vrienden en familieleden aan te moedigen. ''Hup mamma.'' Maar voor sommigen, met name de jongste kinderen is het best een avontuur. De laatste jonge durfal arriveert met drie volwassenen na negentig minuten zwemmen in de Voorhaven. Om twaalf uur staan daar 94 deelnemers tot het middel in het water om de drie kilometer af te leggen. Na het startsignaal klinkt gejuich van het publiek en gaan ze dicht op elkaar zwemmend de hoek om voor een tocht van ruim een uur. Die ook eindigt in de Voorhaven. De zwemvereniging heeft geen hoge ambities met de City Swim. Gewoon lekker bewegen voor je plezier, vindt Hedda genoeg. Haar broer Reinier die bij de duikvereniging zwemt, geeft haar gelijk. Een City Swim in grote steden is anders en vaak gekoppeld aan een goed doel. De organisatie in Sassenheim denkt nog na om een goed doel te koppelen aan de Swim. Misschien volgend jaar als de tocht voor de vijfde keer georganiseerd wordt.