Niels (r), Femke (l) werken samen met Heleen in de keuken bij KookSaam. | Foto: Piet de Boer
Niels (r), Femke (l) werken samen met Heleen in de keuken bij KookSaam. | Foto: Piet de Boer Foto:

Koekjes, uiensoep en appeltaart

n Dagbesteding voor 'jeugd met mogelijkheden'

sassenheim n Femke en Niels hebben het naar hun zin bij Kooksaam. Ze zijn deelnemers van de dagbesteding op de grens tussen Sassenheim en Lisse. Kooksaam zit sinds een half jaar in een monumentale wagenschuur op een karakteristieke en rustige plek midden tussen de weilanden. Niels en Femke werken daar in de keuken, in de moestuin en de brasserie.

Door Piet de Boer

Niels en Femke zijn vooral kok. De specialiteiten van Femke (18) zijn koekjes en appeltaart. Ze kan de hele dag wel koekjes maken, zegt begeleider Heleen Rikkers glimlachend. Niels is creatief en houdt meer van het koken van hartige gerechten. Uiensoep is zijn specialiteit, naast pastasaus. Enthousiast wijst hij naar de gevulde flessen met etiket. ''Die heb ik getekend. Ik ben ook kunstenaar'', zegt hij trots.

Meedoen

Heleen luistert en glimlacht. Dit is wat Kooksaam wil doen. 'Jongeren met mogelijkheden' op weg helpen met een steuntje in de rug. ''Ze moeten het leuk hebben en dat doen we met koken. Plezier hebben dat vind ik het allerbelangrijkst.'' Kooksaam is dagbesteding voor jonge mensen vanaf achttien jaar met een verstandelijke beperking. De deelnemers komen onder andere na het Voortgezet Speciaal Onderwijs bij ons en willen aan de slag, maar hebben wel een rustige plek nodig. Ze zijn nieuwsgierig en leergierig vertelt Heleen. Ze geeft een voorbeeld. Bryan is een fan van televisiekok Gordon Ramsey. ''Hij wilde leren samenwerken, omdat Gordon Ramsey zei dat dat goed is. Dan wordt ik gelukkig'', zegt Heleen.

Moestuin

De enthousiaste Heleen weet waar ze het over heeft. Ik heb twintig jaar ervaring als A-verpleegkundige en ben zes jaar mede-eigenaar geweest van een restaurant. Ze laat de ruime keuken zien die blinkt van het roestvrij staal en voorzien is van professionele apparatuur. Heleen begeleidt en coacht de deelnemers om goed voor zichzelf te zorgen. Ze eten tussen de middag kleine maaltijden die ze zelf bereiden. Achter de schuur is een uitgebreide moestuin en staat een kas voor het kweken van ingrediƫnten voor de maaltijden en de bereiding van eigen producten. Ze leren wat gezond eten is. Maar ook hygiƫne en gastvrijheid zijn belangrijk. Er zijn nog vrije plekken bij Kooksaam zegt Heleen.

Reserveren verplicht

De deelnemers koken niet alleen hun eigen maaltijd. Het is mogelijk met een klein gezelschap bij Kooksaam te lunchen. Zo binnenlopen is echter niet mogelijk, benadrukt Heleen. Altijd ruim van te voren telefonisch reserveren.
Dat geldt ook voor Droomsaam de b&b. Wie de locatie van Kooksaam wil bezoeken om soep of jam te kopen kan maandag en dinsdag naar de de winkel komen of tijdens Open Monumentendag op 14 september. Kooksaam , Herenweg 460, 06-13702869.