Paniek over stikstof treft ook gemeenteraad

TEYLINGEN n De CDA-raadsleden Sybrinne de Vries en Gerben Dijkstra maken zich zorgen over de mogelijke gevolgen die de de uitspraken van de Raad van State rond het Programma Aanpak Stikstof (PAS) voor de bouw- en bestemmingsplannen en projecten voor Teylingen heeft.

Door Nico Kuyt

De Raad van State verbood de beleidsmaatregel PAS omdat het de natuur onvoldoende zou beschermen. Er liggen daartoe twee uitspraken bij dat hof waarin is bepaald dat PAS niet als basis kan dienen als toestemming kan voor vergunningen voor woningbouw, landbouw en infrastructuur. Het bracht het hele zootje op losse schroeven. Het Rijk startte het programma in 2015 om de uitstoot van stikstof terug te dringen. Ons land stoot al jaren teveel stikstof uit. Het gaat erom om de natuur te beschermen. Maar de Raad van State is niet overtuigd van de goede werking van PAS. Er moet naar zijn mening een schroefje extra worden aangedraaid. De bouw en aanleg van nieuwe woningen, wegen, bedrijfsopstallen dreigt nu stil te komen liggen. Beide Teylingse raadsleden willen nu weten wat de gevolgen zijn voor elk Teylings bestemmingsplan, bouw-, agrarisch- of infrastructureel project dat door deze uitspraken van de Raad van State wordt geraakt. Zij willen een inventarisatie voorafgaand aan de raadscommissie in september overlegd zien. En welke maatregelen voor verduurzaming precies door B&W voorzien zijn die er op zijn gericht om de stikstofdepositie terug te dringen en in hoeverre daarmee soelaas wordt geboden worden aan de gevolgen van de beide uitspraken van de Raad van State. Maar ook welke stappen en maatregelen B&W neemt om te voorkomen dat geplande en reeds vergunde projecten worden vertraagd of helemaal niet zullen doorgaan.


Lezers schrijven

Beste redactie,

Ik zou graag willen reageren, op het bericht, dat in de krant staat, over de weigering van de Gemeente om de Dierenambulance een subsidie van 4000 euro te verstrekken. Ik reageer niet zo gauw, op stukjes die in de krant staan, maar van dit bericht gaan m'n haren overeind staan. Dan zit ik eerst te lezen, dat er een aantal huizen die aangekocht zijn voor vluchtelingen, weer in de verkoop gaan, bij gebrek aan.... En dan de weigering van de Dierenambulance aanvraag. Hoe is dit toch mogelijk!!!! Deze mensen verrichten zó een goed werk, en grotendeels bestaand uit vrijwilligers. Waarom laten we onze eigen ménsen, toch in de kou staan, voor zo'n luttel bedrag, en geven we tonnen uit, voor anderen, die nog moeten komen! Gemeente krabbel nog eens achter de financiële oren, en geef de Dierenambulance wat financiële ruimte, om ook hun o zo belangrijke werk te kunnen doen.


Pauline de Boer
Sassenheim

De redactie ziet uw brieven met interesse tegemoet, maar behoudt zich het recht voor brieven taalkundig aan te passen, in te korten of niet te plaatsen. Brieven mogen maximaal 300 woorden bevatten. Ingezonden brieven worden alleen geplaatst als de afzender bekend is bij de redactie. Plaatsing van een brief houdt geen instemming van de redactie met inhoud of strekking in.