Jannie van Druningen knuffelt met hond Gina en een van de twaalf pups.
Jannie van Druningen knuffelt met hond Gina en een van de twaalf pups. Foto:

De hond als mantelzorger

De band tussen honden en mensen verdient aandacht en respect. Want deze verbinding kan ons fysieke, mentale en sociale welzijn wonderbaarlijk verhogen. Ditmaal richten we de schijnwerper op de unieke rol, die geleide- en hulphonden spelen in het leven van hun baasjes.


Bij KNGF Geleidehonden begint de voorbereiding op deze rol al in het eigen fokprogramma. Jaarlijks zien daarin zo'n 200 pups het levenslicht. Vanuit de missie om zoveel mogelijk mensen met een beperking een fijner leven te geven met een speciaal opgeleide hond. Bijvoorbeeld voor blinden en zeer slechtzienden, kinderen met autisme, voor mensen in een rolstoel of met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) .

VOORHOUTSE WERPKIST

Teylingen telt diverse vrijwilligers, die actief zijn voor KNGF. Eén van hen is Jannie van Druningen (59). Samen met haar man Adri zet zij zich al 12,5 jaar in. Eerst als 'puppypleeggezin' en alweer jaren als 'fokgastgezin'. Ze leven samen met de honden: Freya (11 jaar en met pensioen), Gina (6) en Vauzy (4). Dit drietal bezorgde KNGF in totaal 73 pups.

Hond Gina kreeg in juni haar 3e nest. Maar liefst 12 pups belandden in de Voorhoutse werpkist. Het begin van een intensieve periode van 7,5 weken, waarin Jannie altijd op de bank in de huiskamer slaapt. "Het geeft mij rust om dicht bij hen te zijn, omdat er veel zorg nodig is", verklaart ze. Haar hele leven draait dan om moederhond en kroost. Met 10 tepels voor 12 gretige kleintjes had Gina hoe dan ook meer hulp nodig.

GOEDE HONDENMANIEREN

De pups zijn inmiddels verhuisd naar hun pleeggezinnen. Daar leren ze goede hondenmanieren en wennen bijvoorbeeld aan openbaar vervoer, kinderen en andere dieren. Na ruim een jaar begint dan hun opleiding bij KNGF.
KNGF blijft van geboorte tot pensioen betrokken bij haar honden. Met nadrukkelijke aandacht voor hondenwelzijn.
Net als wij stelt KNGF, dat het "noodzakelijk is voor het welzijn van élke hond om dagelijks te kunnen loslopen".
Jannie beaamt dat: "Die ontspanning is voor een werkhond zelfs nóg belangrijker."

VREUGDE EN VOLDOENING

Het vrijwilligerswerk betekent veel voor Jannie en haar man. "De pups geven zoveel vreugde. Het geeft enorme voldoening wanneer zij later mensen kunnen helpen. Honden zijn zo intelligent.
En van immense waarde. Want zij bieden hun baasjes zowel liefde als zelfstandigheid."