Het bezoek van burgemeester Carla Breuer werd zeer op prijs gesteld. Foto: PvK
Het bezoek van burgemeester Carla Breuer werd zeer op prijs gesteld. Foto: PvK Foto:

"'Ik zag de vrolijkheid in haar"

n Nico en Riet nog steeds 'in de wolken'

voorhout n Het is een aan elkaar gewaagd stel, Nico Wolken (84) en Riet Wolken- van den Nieuwendijk (80). Op 23 september 1959 gaven zij elkaar het jawoord voor het leven en hebben deze belofte immer gestand gedaan. In hun woning aan de 's-Gravendamseweg blikken zij gemoedelijk terug op een lange huwelijksweg.

Door Piet van Kampen

Nico is een geboren Noorwijkerhouter en de wieg van Riet stond aan de 's-Gravendamseweg in Voorhout. Niet ver van de woning waar zij nu al ruim vijftig jaar wonen. Zij was de jongste uit een gezin van 17 kinderen en Nico uit 'een nest van 8' zoals hij het schertsend noemde. Het paar keek elkaar voor het eerst in de ogen tijdens een dansavond van Evert Castelein bij Van der Geest in Noordwjkerhout. 'Ik zag de vrolijkheid in haar' lacht Nico olijk en volgens Riet was het liefde op het eerste gezicht. Hetgeen niet wegneemt dat Cupido uiteindelijk het toen nog jonge stel aan elkaar smeedde. Nico werkte toen al bij kistenfabriek ELKA in Lisse maar ondanks de economische gebondenheid was er geen woning beschikbaar. Met zijn vaardige handen bouwde hij zelf een woonboot waarin het paar de eerste jaren in hun 'huwelijksboot' aan de Leidsevaart nabij Piet Gijs doorbrachten. Het paar werd de gelukkige ouders van Therèse, Tineke en Gerard en de trotse grootouders van 6 kleinkinderen.

'Tussen de ruzies door gaat het nog steeds aardig'

Trouw

Zo trouw als zij aan elkaar bleven zo trouw was Nico tot aan zijn pensioen aan zijn werkgever waar hij spijkers met koppen sloeg om het brood op de plank te brengen. Riet deed naast het opvoeden van het kroost ook jarenlang huishoudelijk werk bij eenzelfde gezin. Vanwege zijn 40-jarig jubileum bij ELKA ontving Nico de zilveren eremedaille van Oranje-Nassau. Hij vermaakt zich nog steeds in zijn volkstuintje en moeder de vrouw doet nog aan gymnastiek.

Het sportieve paar fietste de Donauroute en langs de Bodenzee. Ook beklommen zij het stalen ros om de Vierdaagse van Drenthe diverse keren in de benen te hebben. Een bezoek aan het Vaticaan waar zij de Paus hebben gezien is hen altijd bij gebleven. Nu vullen zij de dagen met een autoritje op zondag en de overige dagen wordt er een kaartje op een puzzeltje gelegd. Het is een (h)echtpaar 'geven en nemen' (Riet) en 'jezelf af en toe wegcijferen' (Nico).
Tenslotte Nico lachend: 'Tussen de ruzies door gaat het nog steeds aardig'. Riet ontzenuwt dit door nadrukkelijk te stellen dat er nooit ruzies zijn geweest.

Koninklijke brief

Het bezoek van burgemeester Carla Breuer werd zeer op prijs gesteld en de brieven van Koning Willem Alexander en de commissaris van de Koning in Zuid-Holland werden zeer gewaardeerd. Door een prachtig diamanten paar dat later het feest in de familiekring gaat vieren.