"Zo gaat de tijd sneller en is de chemo minder erg"

warmond n Adamas Inloophuis en Spaarnegasthuis dit jaar hoofddoel 9 editie van Lopen tegen kanker op zondag 13 oktober.

Hardloopschoenen, wandelstokken en zweetbadjes kunnen weer uit de kast. Zondag 13 oktober zal de 9e editie van Lopen Tegen Kanker van start gaan. Op het programma staan de wandelroutes van 10 kilometer en voor de echte diehards de sportieve 20 kilometer. Nieuw dit jaar is de wandelroute van 15 km. Voor de hele familie is er de gezinsloop van 2 kilometer, waar ouders en kinderen tegen elkaar mogen strijden maar waar families ook gezellig samen tot aan de finish kunnen wandelen. Hardlopers kunnen meedoen aan de 5 en 10 kilometer, die dwars door Warmond, Sassenheim een Voorhout gaan.

Hoofdoel

Het gaat op 13 oktober niet alleen om de sportieve prestaties. Deze dag staat in het teken van verbondenheid, betrokkenheid , kracht en heel veel persoonlijke verhalen. Ieder jaar is er een hoofddoel. Al 8 jaar lang zijn het Adamas inloophuis en het Spaarne Gasthuis een van onze "sub" doelen. Nog nooit waren zij het hoofddoel. Het Spaarne Gasthuis en het Adamas inloophuis werken nauw samen in het oncologiecentrum om patiënten en naasten tijdens het medische traject psychosociale ondersteuning te bieden. Zij organiseren verwendagen, maandelijkse Beauty Inn dagen en deskundigheidsbevordering van de vrijwilligers die psychosociale ondersteuning geven.
Praktijkboorbeeld: Een alleenstaande vrouw, zonder partner en met een zeer klein netwerk krijgt iedere week chemotherapie op de dagbehandeling. Een dagvullend programma die zij meestal alleen ondergaat. Zij ervaart deze dag als zeer lang en vraagt iedere keer of 1 van de vrijwilligers van het Adamas Inloophuis bij haar aan het bed kan zitten. Tijdens dit contact wordt er gesproken over haar ziekte, maar ook alledaagse thema's komen aan bod. Dit geeft haar afleiding, letterlijk zegt zij "zo draait de tijd sneller en is de chemo minder erg". Artsen, verpleegkundige en verwijzers ervaren de aanwezigheid van de vrijwilligers van Adamas in het Oncologiecentrum Spaarne Gasthuis als grote toegevoegde waarde voor zowel de patiënte/ naaste als voor hunzelf als zorgprofessional. Het luisterende oor, een arm om je heen als dat nodig is, dat gaat hier hand in hand. Reden genoeg om dit jaar Adamas en het oncologiecentrum Spaarne Gasthuis als hoofddoel te hebben. Tijdens de 9e editie zal er een groot team van Adamas en het Spaarne Gasthuis mee wandelen. De vaste regionale goede doelen doen weer mee en krijgen een deel van de opbrengst.

Programma:

De start is aan de Bisschopslaan te Warmond, de starttijden zijn (onder voorbehoud):

08.30: Sportieve Wandeling 20 km
09.00: Sportieve Wandeling 15 km
09.30: Gezinsloop 2 km
10.00: Wandeling 10 km
11.00: 5 km hardlopen (v.a. 12 jaar)
11.15: 10 km hardlopen (v.a. 15 jaar)

De loop wordt muzikaal ondersteund door diverse dweilorkesten. Voorafgaand aan de Loop zijn er een aantal warming-up sessies in de sporthal, natuurlijk met speciale aandacht voor de kinderen. De prijsuitreiking en een kort "Stilstaan bij voor wie en waarom we dit doen" start om 12.30 uur. Inschrijven kan op http://www.lopentegenkanker.nl/ en op de dag zelf, 15 minuten voor de starttijd van de desbetreffende loop.


Dag van de mantelzorg

teylingen n Zaterdag 9 november organiseert Welzijn Teylingen de jaarlijkse Dag van de Mantelzorg in Teylingen. Een gezellige dag voor mantelzorgers vol ontspannen activiteiten, een lekkere lunch en kleine wellnessbehandelingen.

Iedereen in Teylingen die voor langere tijd onbetaald zorgt voor een chronisch zieke of hulpbehoevende partner, kind, buur of vriend, is mantelzorger en is van harte welkom op deze dag. Naast alle ontspannen activiteiten krijgen mantelzorgers deze dag ruimte om zich te laten horen, met elkaar ervaringen en tips uitwisselen of informatie te krijgen op de informatiemarkt. Dit jaar zal de informatiemarkt vooral gericht zijn op de ontspanning van mantelzorgers.

Mantelzorgers die als mantelzorger ingeschreven staan bij Welzijn Teylingen ontvangen begin oktober een persoonlijke uitnodiging voor deze dag en kunnen zich als eerste inschrijven voor de activiteiten.

Waarom inschrijven? De mantelzorgadviseurs van Welzijn Teylingen willen zoveel mogelijk mantelzorgers in beeld hebben om te weten te komen aan welke vorm van ondersteuning zij behoefte hebben. Met deze informatie kan men weer in gesprek gaan met gemeente en andere samenwerkingspartners om zo beter op deze behoeften in te kunnen spelen. Daarnaast kunnen de mantelzorgadviseurs op veel vlakken iets betekenen. Zo geven zij bijvoorbeeld advies om werk en mantelzorg te combineren of bieden een luisterend oor wanneer alles even teveel wordt. Zij geven ook informatie over financiële of praktische ondersteuning. Mantelzorgers, bekend bij Welzijn Teylingen, worden via de nieuwsbrief of een persoonlijke uitnodiging als eerste op de hoogte gehouden van de Dag van de Mantelzorg, trainingen en informatiebijeenkomsten rondom mantelzorg. Meer info: Leny Noteboom of Jolanda Smit, mantelzorgadviseurs Welzijn Teylingen 0252 231805.


Haag en Rijn zoekt mentoren

regio n Heeft u zin en tijd om na de vakantie echt iets voor een ander te betekenen?

Door 2-4 uur per maand in iemand te investeren als mentor? Mentorschap Haag en Rijn zoekt vrijwillige mentoren voor diverse mensen met een beperking. In oktober leiden we weer nieuwe mentoren op.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Herma Kappert, 06-1507 0233.
Mail: leiden@mentorschaphr.nl.
www.mentorschaphaagenrijn.nl.