Kunstweek 2019: Jan Steen, Maestro en kleinkunst in huiskamers

Warmond n Sporen van Jan Steen is het thema van de Kunstweek 2019. Verschillende activiteiten staan in het teken van de oude meester. Op het programma staan vertrouwde en nieuwe elementen. De Kunstweek opent met Maestro Warmond!, waarbij een aantal bekende inwoners een orkest mogen dirigeren.

Op vrijdagavond 1 november trapt de Kunstweek af in Het Trefpunt met een gloednieuw onderdeel: Maestro Warmond. Zes bekende gezichten uit Teylingen zullen die avond als dirigent voor het Kennemer Jeugd Orkest staan, wie mag zich Maestro noemen?

De volgende dag is de officiële opening op het Pleintje bij de pomp. Kunstenaar Nicoline Heemskerk werkt samen met leerlingen van de basisschool aan een levensgrote reproductie van een schilderij van Jan Steen. Net als vorig jaar zijn op het pleintje kunstenaars aan het werk en wordt er muziek gemaakt. Ook is er een rondleiding langs de ramen van de Dorpsstraat, waar tal van kunstenaars hun werk exposeren in het kader van Gluren bij de Buren.

Het thema van de Kunstweek 2019 is Sporen van Jan Steen. Warmond gaat zich steeds nadrukkelijker profileren als Jan Steen-dorp en daar sluiten verschillende activiteiten in de Kunstweek bij aan. Zo verzorgt Jeroen Spijker, de maker van de buste van Jan Steen in Warmond, een workshop boetseren. Camée van Blommestein houdt op donderdagavond 7 november een lezing met als thema 'Politiek en Cultuur bij Jan Steen.'

Monward goes Hollywood

Het Monward Consort brengt zaterdagavond 2 november een concert vol filmmuziek: Monward Goes Hollywood. Op het programma staan melodieën die speciaal voor films zijn gecomponeerd, maar ook klassieke muziek die in films is gebruikt, bijvoorbeeld van Mahler en Mozart. Tijdens de avond in de Protestantse Kerk worden ook beelden uit de films getoond.

In Het Oude Raadhuis komt dichter Vrouwkje Tuinman op zondag 3 november vertellen over het dichterschap en haar nieuwste bundel Lijfrente. Later die middag is de opening van de tentoonstellingen in Galerie de Pomp en Het Oude Raadhuis.

Schrijver Peter Buwalda wordt op vrijdagavond 8 november in Het Trefpunt geïnterviewd door Michiel Noordzij. Hij zal daar onder meer vertellen over zijn laatste roman Otmars Zonen. Zaterdag 9 november brengen Wendy Roobol en Ursula Dütschler in het Trefpunt hun voorstelling Mozarts Mooie Meiden.

Huiskamerfestival

Net als vorig jaar wordt de Kunstweek afgesloten met het huiskamerfestival kKik (kleinKunst in de Kamer). Het publiek krijgt op zondagmiddag 10 november een drietal voorstellingen voorgeschoteld in een bijzondere setting. Vorig jaar was het festival in korte tijd uitverkocht, de reacties waren enthousiast. Bezoekers hebben dit jaar de keuze uit twee routes.

Voor wie zelf actief wil zijn tijdens de Kunstweek, staan tal van workshops op het programma. Kunstenaars leren de deelnemers de fijne kneepjes van verschillende kunsten, zoals collages maken, handlettering en verf maken. Ook voor kinderen is er veel creatiefs te doen.

Het volledige programma verschijnt binnenkort op de vernieuwde website van de Kunstweek: www.kunstweekwarmond.nl. In Warmond worden huis-aan-huis flyers verspreid.


Nieuw seizoen Classic Jazz Concert Club start op zaterdag 6 oktober

sassenheim n De Oude Tol in Sassenheim opent op zaterdag 5 oktober opnieuw zijn deuren voor de liefhebbers van oude-stijl jazzmuziek. Voor het eerste in de serie van vijf concerten komt de band 'Collectif Paris Swing' uit Frankrijk.

In 2007 startte de Classic Jazz Concert Club met concerten waarin de swingmuziek te horen is, die voor de Tweede Wereldoorlog zo populair was. Jazz was de popmuziek van de jaren '20 en '30. Kenmerkend voor oude-stijl jazz is de herkenbare melodie en een eenvoudig, dansbaar ritme. Al snel groeiden in Sassenheim de bezoekersaantallen en de jazzliefhebbers komen vaak van ver buiten de Bollenstreek. De laatste jaren was bijna elk concert uitverkocht. Dat is niet zo verrassend voor wie bedenkt dat de jazzclub uitsluitend Europa's beste orkesten naar Nederland haalt. Dat is dit najaar niet anders. De musici komen ook nu weer van Noorwegen tot Italië en van Hongarije tot de Verenigde Staten. Op zaterdag 5 oktober komen vijf jonge Fransen voor het eerst naar Nederland en Sassenheim heeft de primeur. 'Collectif Paris Swing' is een van de snelst rijzende sterren in de Franse jazzwereld, waar veel jonge mensen de oude jazz herontdekken. In Parijs spelen ze maandelijks voor een uitverkochte zaal in le Bal Blomet, het legendarische theater waar Josephine Baker ooit furore maakte. Het succes dankt Collectif Paris Swing aan de onweerstaanbare drive en hun virtuoze muzikaliteit. Wie zich afvraagt waar hun ouders en grootouders destijds van uit hun dak gingen, vindt het antwoord op zaterdag 5 oktober in de Theaterzaal van de Oude Tol. Het concert begint om 20.00 u. De zaal gaat open om 19.15 uur.
Er zijn nog een paar kaarten verkrijgbaar via
www.classicjazzconcertclub.nl.


Lunchconcert Sint Pancratiuskerk door gospelkoor "Elijah"

sassenheim n Op zondag 29 september wordt de parochiedag gevierd. De dag begint met een feestelijke Eucharistieviering waarin de 3 parochiekoren de gezangen zullen verzorgen. Pastor Owel heeft dan de leeftijd van 60 jaar bereikt en is 25 jaar werkzaam in onze parochiekern. Na de viering zullen er koffie en broodjes geserveerd worden en zal het Gospelkoor Elijah aansluitend een lunchconcert verzorgen. Dit koor is geen onbekende van ons. Het heeft ook een optreden verzorgd tijdens het 25 jarig priesterjubileum van pastor Owel. Elijah staat al jaren onder professionele leiding van dirigent Trea Kuijsten en pianist Govert van der Kolm. Een vrijwillige bijdrage is welkom