Onthulling van het bordje beeldbepalend pand. Marjolein en Stan Uljee met wethouder van Kempen bij het voormalige pand van kweker Piet van der Hulst (bouwjaar 1910) | Foto: Piet de Boer)
Onthulling van het bordje beeldbepalend pand. Marjolein en Stan Uljee met wethouder van Kempen bij het voormalige pand van kweker Piet van der Hulst (bouwjaar 1910) | Foto: Piet de Boer) Foto:

Woning met theatergevel heeft charme

n Nieuw 'beeldbepalend pand' in Teylingen

voorhout n Een grote groep belangstellenden en genodigden staan naar de voorgevel te kijken van Jacoba van Beierenweg 51. Vanaf 21 september officieel een beeldbepalend pand in Teylingen. Dat is ''bijna een gemeentelijk monument'' legt wethouder Van Kempen de toehoorders uit.

Door Piet de Boer

Voor de bewoner Stan en Marjolein Uljee is het vooral woongenot dat de doorslag geeft. Het echtpaar heeft twee dochters in de leeftijd om binnenkort het huis te verlaten. Twee verdiepingen zijn dan genoeg, volgens geboren Voorhouter Stan. Waarom koos hij voor een woning van 109 jaar? ''Het is de charme'' zegt hij. Dat is volgens Stan wat wonen in een oud pand aantrekkelijk maakt. Daarnaast heeft hij binnen alles aan zijn eigen wensen kunnen aanpassen. Er is gekozen voor een praktische ruime indeling en een moderne strakke aankleding van de bollenkwekerswoning uit 1910. Toentertijd gebouwd door kweker Piet van der Hulst. Dat het pand er in 2018 nog stond toen het echtpaar Uljee het kocht, is volgens architect Jos Warmenhoven te danken aan ''regelmatig onderhoud, betimmeren met hardboard, kieren dichten en centrale verwarming''. Stan en Marjolein wonen hier nu sinds mei. De renovatie was veelomvattend maar betekende het behoud van een derde van het bollenkwekerscomplex met twee bollenschuren. Een aanpassing van het bestemmingsplan zou ook de schuren kunnen redden.

Bollenvilla's

Voorhout was in de twintigste eeuw vooral een dorp van bollenkwekers. Al kent het dorp geen grote bollenvilla's en is de bollenteelt relatief laat begonnen. De villa aan de Jacoba van Beierenweg heeft desondanks waarde. De kwekerswoning heeft ''een speelse architectonische kwaliteit'' vermeldt het juryrapport. De voorzijde is asymmetrisch door een balkonnetje met balustrade en heeft opvallende lagen geglazuurde, gele bakstenen. ''De voorgevel is als het ware een mooi decorstuk.'' Erfgoed in Voorhout met een bijna vrolijke theatrale kwaliteit.

Spijkerangst

Marjolein en Stan ontvingen als prijs van de Historische Kring Voorhout een schilderij van hun woning uit het verleden. Waar het komt te hangen of komt te staan is nog onduidelijk. Stan heeft nog moeite om in de strakke wanden een gat te boren of een spijker te slaan. Maar het komt goed lacht hij.

Beeldbepalende panden en andere objecten zijn geliefd bij de bewoners van zo'n pand, maar ook bepalend voor de sfeer in Voorhout en de gemeente Teylingen. Wethouder van Kempen benadrukte daarom dat hij de ambitie heeft ''de gedachte achter erfgoedbeleid te verankeren in een verordening.'' Daarnaast heeft hij als ''een leeuw'' de ambitie verdedigd om ongeveer 75 panden en objecten aan te wijzen die beeldbepalend zijn en extra status verdienen. De gemeenteraad gaat daar binnenkort een beslissing over nemen.