Dit weekend wordt een slag uit de 80-jarige oorlog nagespeeld bij de Ruïne van Teylingen. | Foto: PR
Dit weekend wordt een slag uit de 80-jarige oorlog nagespeeld bij de Ruïne van Teylingen. | Foto: PR Foto:

De Spanjaarden komen!

teylingen n Die kreet zou zo maar eens kunnen klinken in het weekend van 28 en 29 september. Dan herleeft de geschiedenis van de 80-jarige oorlog bij de Ruïne van Teylingen.

Door Esdor van Elten

Het lijkt een alledaags weekend in de Ruïne van Teylingen. Bezoekers bekijken de resten van het fiere kasteel uit de 13e eeuw, als plotseling alarm wordt geslagen. Terwijl de toeristen een veilig heenkomen zoeken op het weiland buiten het slot, nemen de verdedigers hun stellingen in achter de muren om het gebied van de voormalige voorburcht te bestrijken. Daar zijn op dat moment de aanvallers bezig hun geschut op te stellen. Terwijl vanaf de wallen de musketten knallen laden de belegeraars de kanonnen. "Klaar... Vuur!"

Belegering

Zo zou het zomaar kunnen gaan op zaterdag 28 en zondag 29 september. Dan is er namelijk een groot re-enactment evenement bij de Ruïne van Teylingen. Verschillende re-enactmentgroepen, waaronder de kanonniers van Saluutbatterij Atkins trekken die dag op naar het slot. Bekijk het kampement. Ontmoet de soldaten uit de 80-jarige oorlog en zie hoe het gevecht om het slot zich ontvouwt. "Deze nagespeelde belegering heeft haar wortels in de geschiedenis, vertelt Petra van Haastregt, secretaris van de Stichting Beheer Kasteel Teylingen. "In de periode 1572-1574 is het kasteel namelijk daadwerkelijk door de Spanjaarden aangevallen." Dat is de tijd van de beroemde belegeringen uit de Nederlandse Opstand: Haarlem, Alkmaar en Leiden. In juli 1573 viel Haarlem na een belegering van een ruim een half jaar. De stad werd geplunderd en deels uitgemoord. In oktober 1573 begonnen de Spaanse troepen met het beleg van Leiden. Tijdens die belegeringen stroopten bendes Spaanse soldaten de omgeving af op zoek naar voorraden en buit. Zo werd ook Teylingen aangevallen. Het kasteel werd zwaar beschadigd. Het zou tot 1614 duren voordat het slot weer werd opgebouwd.

Levend erfgoed

De nagespeelde slag komend weekend draagt daarom de naam 'Op weg naar het ontzet van Leiden'. "Hiermee willen we weer een anders stukje van de lange geschiedenis van het kasteel laten zien", legt Gert Rutgrink, beheerder van de Ruïne van Teylingen, uit. "Het wordt echt spectaculair. Met veel actie, maar tegelijkertijd historisch correct." het organiseren van (historische) evenementen rond de ruïne is een belangrijk onderdeel van het werk van De stichting Beheer Kasteel Teylingen. "Het is wat ons betreft zonde om zo'n prachtige ruïne in je achtertuin te hebben, zonder daar ook wat mee te doen", aldus Rutgerink. "Erfgoed moet levend blijven." Daarom organiseert de stichting een aantal keer per jaar een kleiner of groter evenement, naast de reguliere openstellingen van de ruïne.

programma

Komend weekend zijn er op zaterdag en zondag twee voorstellingen, 's ochtends en 's middags. Tussendoor is er gelegenheid de kampementen te bekijken en de acteurs te ontmoeten. Er is muziek van harpspeler Bas van Haastregt en er zijn kleine hapjes en drankjes verkrijgbaar. Ook is er iemand die authentieke historische hutspot maakt. Toegang: 8 euro voor volwassenen, 5 euro voor kinderen van 4-12 jaar. Parkeren is gratis.

Meer info:
https://kasteelteylingen.nl.