Kerkelijk centrum opnieuw uitgesteld

SASSENHEIM n De bouwplicht voor het Hervormd kerkelijk centrum is uitgesteld tot 2024. Het is het zoveelste uitstel voor het kerkelijk gebouw.

door Nico Kuyt

Wethouder Marlies Volten bracht de boodschap naar buiten over de bouw van een multifunctioneel kerkelijk centrum op het perceel Westerstraat 8a in Sassenheim. Er ligt een bouwplicht op de lokatie, maar moest al enige keren in data verschuifd worden, nu op 1 januari 2024.De Protestantse Gemeenschap in Sassenheim heeft daartoe een principeverzoek voor de bouw van een multifunctioneel kerkelijk centrum. Het is een al langjarig verzoek. Een verdiepte parkeerkelder gooit wat roet in het eten en daarvoor is een nieuw bestemmingsplan nodig om de ontwikkeling mogelijk te maken. B&W heeft besloten om in principe, in te stemmen met het principeverzoek.

Bouwketen

In het verleden zijn er afspraken gemaakt over de bouw en ingebruikname van het pand op uiterlijk 1 januari 2021. Uit recent overleg met de gemeente en de Woonstichting Vooruitgang (Stek) is echter gebleken dat de locatie voor het bouwen van het kerkelijk centrum tijdelijk beter gebruikt kan worden als parkeerfaciliteit voor bouwketen ten behoeve van de bouwontwikkelingen in het centrum van Sassenheim (ontwikkeling Hortusplein).

Besloten is daarom om de bouwplicht tot ingebruikname van het pand uit te stellen tot 1 januari 2024. De grond is door de gemeente al verkocht aan de Protestantse Gemeenschap ten behoeve van de ontwikkeling.


B&W werkt aan maatwerk voor uitstallingen

VOORHOUT n "Er is gekozen voor een eenduidig en helder beleid voor uitstallingen. De regels zijn voor alle ondernemers in de basis gelijk. Wel is maatwerk mogelijk", antwoordt B&W op vragen van VVD-raadslid Robin Konings over de onvrede onder een aantal ondernemers in de Herenstraat.

door Nico Kuyt

Konings bereikte de mare dat een aantal ondernemers zich door het nieuwe beleid onnodig beperkt voelt in het uitstallen, terwijl er toch ruimte genoeg is voor een doorgang. In het antwoord B&W aan deze geluiden ook te hebben ontvangen. "Daarnaast ontvangen wij signalen via de bezoeken die nu aan alle ondernemers worden gebracht. Op dit moment zijn wij de ondernemers nog verder aan het informeren en actief aan het stimuleren dat zij zich melden. Naast de individuele gesprekken volgt er ook nog een overleg met vertegenwoordigingen van de kernen", verklaart B&W en stipt aan dat B&W de voorkeur had om het voorbereiden van een nieuw uitstallingenbeleid mee te nemen in het proces van de centrumvisie in wording. "Daar was de mogelijkheid voor een brede en gewogen afweging binnen een breed participatietraject. De gemeenteraad heeft echter gevraagd om zo spoedig mogelijk met beleid te komen. Dat is gelukt maar daarbij was beperkt ruimte voor participatie."

Maatwerk

Het beleid bevat ruimte voor maatwerk voor die gevallen waar de toepassing van de algemene regels leidt tot onbillijkheden van overwegende aard, of inbreuk op de veiligheid of het algemeen belang. In die gevallen kan B&W afwijken van de regeling. "Naar aanleiding van de eerste meldingen is een voorstel hierover in voorbereiding. Hierin wordt verder uitgewerkt binnen welke kaders maatwerk mogelijk is", zo besluit B&W.