Hond Joy met de opbrengst van een wandelronde speuren naar afval.
Hond Joy met de opbrengst van een wandelronde speuren naar afval. Foto:

Afval rapen met de hond

Honden en hun eigenaren inzetten als troef in de strijd tegen achtergelaten rommel, die onze leefomgeving aantast. Hoeveel schoner en veiliger kan onze wereld zijn, wanneer miljoenen mensen élke dag afval oprapen… Gewoon, wanneer ze toch buiten zijn met hun viervoeters… Dat beeld vormt de missie van 'Enjoy Cleaning Up', die wij volledig omarmen.

BEK VOL MET BLIK

Boegbeeld en oprichter van deze vrijwilligersclub is Alex van Eck. Tijdens het wandelen rapen hij en zijn honden altijd afval op.
Bas en Joy speuren dan naar blikjes, plastic flesjes en drinkpakjes. "Alleen die dingen mogen ze in hun bek nemen. Dat heb ik hen geleerd voor hun veiligheid", vertelt Van Eck. Daarbij duiken de labradors niet alleen in de struiken, maar ook in het water.
Het afval rapen dient meerdere doelen. Het drietal zorgt structureel voor een schoner milieu. Wat zij doen, draagt echter ook bij aan hun fysieke en mentale welzijn. Van Eck: "Het houdt ons natuurlijk fit en gezond. Heel bijzonder is echter, hoe de band tussen mij en mijn honden is verdiept. We zijn een hecht team geworden, met zoveel plezier samen."

OP DE FOTO MET RUTTE

Inmiddels zijn Van Eck en zijn honden beroemdheden. Ze waren o.a. welkom bij premier Rutte. Met foto's en filmpjes van alle belevenissen, hoopt de hondenvriend nog meer baasjes en honden te enthousiasmeren hetzelfde te doen. Bij o.a. Martin Gaus Hondenschool Katwijk/Zoetermeer kan elke hond leren op commando, veilig, te apporteren en op te ruimen.

HONDEN-HELDEN

Vanuit de hele wereld staan inmiddels 300 honden als 'Lokale held' geportretteerd op www.enjoycleaningup.com. Ieder baasje dat afval raapt – met of zónder hulp van zijn hond – kan zijn viervoeter(s) via de website aanmelden.
Hondlief Lenny hoort daar dus ook bij, namens mij, beaamt Van Eck. Wij zijn geen uitzondering.
In Teylingen en omgeving zijn heel veel 'anonieme helden' actief, die niet alleen hondenpoep, maar ook ander achtergelaten vuil oppakken. Aanmelden, dus!

VOOR HET OPRAPEN

Heeft u een hond, wilt u opruimen en heeft u materiaal nodig? Mail ons.
Via de gemeente Teylingen mogen wij afvalpakkers verstrekken. Een schone leefomgeving ligt voor het oprapen! Voor iedereen. Want zonder hond opruimen, kan natuurlijk ook.
U bent van harte welkom. Bij ons, 'Voorhout Schoon', 'Jutters Katwijk/Noordwijk' en andere afvalpakkers in de regio.