Arbeidscoach Tess speurt naar kansen voor statushouders

teylingen n Tess van der Zee was eerder dit jaar vrijwilliger op Lesbos, het Griekse eiland waar heel veel vluchtelingen in erbarmelijke omstandigheden vast zitten. Dat raakte haar. 'Ik kwam terug en besefte dat ik meer wilde doen en daarvoor niet naar Griekenland hoef, aangezien er in Nederland ook veel te doen valt.

Tess van der Zee is actief binnen het VIP-traject (Vluchtelingen Investeren in Participeren) dat VluchtelingenWerk ook in Teylingen uitvoert. VIP begeleidt statushouders richting een stageplek of baan. Tijdens het traject leren de statushouders in groepslessen van alles over de Nederlandse arbeidsmarkt, over hoe solliciteren hier gaat en hoe een cv er uit moet zien. Alle deelnemers worden daarnaast gekoppeld aan een arbeidscoach zoals Tess, die helpt bij de verdere persoonlijke begeleiding. VluchtelingenWerk Teylingen is op zoek naar meer vrijwilligers die zich een paar uurtjes per week als arbeidscoach voor onze cliënten willen inzetten. Belangrijkste in de begeleiding, vindt Tess van der Zee, is om het simpel en praktisch te houden. "Ik kijk graag eerst naar de mogelijkheden in hun vakgebied vrijwilligerswerk te gaan doen. Bij onbetaald werk is het opeens veel minder erg als iemand minder goed Nederlands spreek"', aldus Tess. Via vrijwilligerswerk kunnen, zo is de ervaring van Tess, nieuwkomers ervaring opdoen, een nieuw netwerk opbouwen en aan hun taal werken.

Naast arbeidscoaches zoekt VluchtelingenWerk Teylingen - gevestigd in Centrum 't Onderdak, Gouverneurlaan in Sassenheim - ook vrijwilligers die aan de slag willen als juridisch begeleider, administratief medewerker of maatschappelijk begeleider. Meer informatie kunt u vinden op onze website: www.vluchtelingenwerk.nl of u kunt contact opnemen met Rosa Brink, teamleider VluchtelingenWerk Teylingen: rbrink@vluchtelingenwerk.nl.


Informatiemiddag Palliatieve Zorg

Sassenheim n Op 12 oktober, de Dag van de palliatieve Zorg, organiseert Hospice Duin- en Bollenstreek samen met Marente een informatiemiddag over palliatieve zorg voor belangstellenden uit de regio.Er worden deze middag diverse thema's behandeld; het tijdig spreken over het levenseinde en wensen daarover niet alleen in eigen kring bespreken maar ook met de huisarts. Wat zijn de waardes in uw leven en hoe belangrijk zijn die bij het levenseinde? Wat is er mogelijk in de laatste levensfase, thuis of in het hospice en hoe ondersteunt de informele zorg (vrijwilligers) hierbij de formele- of professionele zorgverlener? De bijeenkomst wordt gehouden in de Tuinzaal van Zorgcentrum Bernardus aan de Hoofdstraat 82 te Sassenheim. De inloop is vanaf 13:30 uur. Het programma duurt van 14:00 tot 16:00 uur. Meer info: www.hospiceduinenbollenstreek.nl. De bijeenkomst is vrij toegankelijk. Aanmelden gewesnt via Hospice Duin – en Bollenstreek: 0252-227139 of info@hospiceduinenbollenstreek.nl.