Paul van Heel overhandigt de handtekeningen van kinderen, ouders en leerkrachten aan burgemeester Carla Breuer. | Foto: NK
Paul van Heel overhandigt de handtekeningen van kinderen, ouders en leerkrachten aan burgemeester Carla Breuer. | Foto: NK Foto: Nico Kuyt

"Kiezen voor veilig en dichtbij"

VOORHOUT n De gemeenteraad vond het voorstel voor het geld voor de komst van twee tijdelijke lokalen voor drie jaar op het sportveld van de Andreasschool aan de Rembrandtlaan nog niet rijp voor besluitvorming en heeft het teruggegeven aan B&W.

door Nico Kuyt

Vooraf aan de bespreking in de raad kwamen drie insprekers en een volle publieke tribune nog pleiten voor de uitbreiding en de noodlokalen. Marielle Bakker onderstreepte namens het schoolbestuur de verwachtte stijging van het aantal leerlingen. Met de uitbreiding kan de Andreas autonoom groeien voor kinderen voor Voorhout-west.

Niet wenselijk

Esther Oudshoorn, de directeur van de school legde de vinger op het feit dat het niet wenselijk is dat de kinderen verplaatst worden naar de school op de Distelweg. Dan moeten zij de Herenstraat oversteken en dat is absoluut niet wenselijk. Paul van Heel sprak namens de ouders en kinderen in en beklemtoonde dat de ouders kiezen voor veiligheid en dichtbij. Hij overhandigde een petitie van meer dan 450 handtekeningen van kinderen, ouders en leerkrachten voor de noodlokalen en de uitbreiding. De bedoeling is om twee tijdelijke leslokalen voor de periode van maximaal 3 jaar op het bestaande sportveld te plaatsen. En in de tussentijd een van vier leslokalen op de 1ste verdieping van het bestaande gebouw van de Andreasschool te realiseren. Er wordt nu gebruik gemaakt van het kinderdagverblijf en de speelzaal voor lessen en dat is niet wenselijk. Voor de tijdelijke huisvesting en voorbereiding vroeg B&W circa 250 duizend. Maar hier hikte een meerderheid van de gemeenteraad tegen de uitgave voor maar 3 jaar. Zijn er geen alternatieven? Meer creatieve oplossingen, een stukje lopen. Er staan elders in Voorhout lokalen leeg. Voorhout is relatief klein en dus geen probleem om elders op te lossen, zoals de Distelweg waar 2 lokalen over zijn. Zo´n tijdelijke huisvesting is een kapitaalvernietiging en niet de investering waard en het geld is maar een keer uit te geven. Zoeken naar een structurele oplossing is beter.

Teruggezonden

Wethouder Arno van Kempen bestreed de mogelijkheid van de lege lokalen elders omdat daar andere plannen voor zijn, maar overtuigde de gemeenteraad niet. Er werd getwijfeld over de volledigheid van het raadsvoorstel en werd door een meerderheid teruggezonden naar B&W voor aanscherping, om nog wat te onderzoeken, zoals of vrije lokalen zijn. B&W komt terug met een nieuw voorstel in de raadscommissie.