Johanna (Joanne) de Mooij legt de eed af als nieuw burgerraadslid voor de ChristenUnie. | Foto: NK
Johanna (Joanne) de Mooij legt de eed af als nieuw burgerraadslid voor de ChristenUnie. | Foto: NK Foto: Nico Kuyt

Nieuwe leden betreden politieke arena

TEYLINGEN n In plaats van Joost van Doesburg (PvdA) is de Sassemer Paul Witteman in de raad aangetreden. Ook was er een wisseling bij de ChristenUnie. Johanna (Joanne) de Mooij vervangt tijdelijk Shari van den Hout.

door Nico Kuyt

Paul Witteman is geen onbekende in politiek Teylingen. Hij liep als burgerraadslid al voor de PvdA door het circus van de volksvertegenwoordiging met zijn liefde voor boekhoudkundige cijfers die velen het begrip oversteeg. Een partij met weinig zetels mag namelijk in de commissies zich vertegenwoordigen met iemand van de kieslijst die niet gekozen is. Deze heeft in de gemeenteraad evenwel geen stemrecht. Maar Witteman is nu opgeschoven in vaart der raadslieden. Hij neemt de plaats in van Joost van Doesburg die afscheid nam. Witteman kon gelijk aan de bak, want hij hield in de afgelopen raadsvergadering na zijn installatie gelijk al zijn maidenspeech. Zo snel is nog zelden vertoond.

Burgerraadslid

Johanna de Mooij moet nog even wachten op zulk een geluk. Zij werd nu nog slechts benoemd als burgerraadslid voor de ChristenUnie. In ieder geval voor de rest van de huidige raadsperiode. Haar voorgangster Shari van den Hout kampt tijdelijk even met haar gezondheid, alhoewel haar veelvuldige tweets nog steeds voluit bloeien en haar bemoeienis met het politieke leven niet door enige hindernis door haar wordt gestuit.
Het valt wel op dat de ChristenUnie toch heel veel vrouwen voor het politieke leven weet te motiveren en daarvan mogen er best wel meer komen.

Afscheid van Van Doesburg

In de afgelopen raadsvergadering heeft burgemeester Carla Breuer de Jacoba van Beierenpenning overhandigd aan scheidend raadslid Joost van Doesburg (PvdA). "Een bevlogen raadslid. Een man die het tegenspreken tot kunst verhief. En in het debat menig collegaraadslid tot wanhoop bracht." Dat zijn een aantal kwalificaties van de PvdA'er.
Maar Joost van Doesburg legde zijn raadslidmaatschap neer. Het gezin, het werk en dan nog raadslid, het viel niet meer te combineren. "Dat je wilde stoppen maakte ons niet blij, maar niet verbaasd", sprak PvdaA-fractievoorzitster Sandra en noemde hem een paradijsvogel. Wel eentje met wat stugge veren, want stijl en inhoud daar waren zij samen het vaak tamelijk oneens.
Echter, "Niet zijn soms grote mond, maar de grote drang voor mensen die het moeilijk hebben telt. Kwetsbare mensen. Dat gevecht ging je niet uit de weg", besloot zij en bedankte hem voor zijn inzet.
Ook burgemeester Carla Breuer memoreerde zijn ongezouten mening en het genieten van het politieke spel waar de zaken danig op scherp werden zet. Het debat was wel soms belangrijker dan de inhoud, soms theatraal, maar discussies werden niet ontlopen, zoals die van ´de zwarte Piet niet´.

Geen laatste woord

Voor zijn raadswerk kreeg hij de Jacoba van Beierenpenning. De gevulde raadszaal moest echter zijn laatste vurige pleidooi missen. Joost zag af van een laatste woord.