Bollen planten op het schoolplein. | Foto Piet de Boer
Bollen planten op het schoolplein. | Foto Piet de Boer Foto:

Publieksprijs KAVB voor onderbroek met gaten

voorhout n De leerlingen van de Rooms Katholieke Basisschool Antonius uit Voorhout kunnen hun geluk niet op. Zij wonnen tientallen zakjes bloembollen met de actie van de KAVB. Maandag 30 september werden een vierkant, cirkel en driehoek beplant met narcissen, tulpen en hyacinten. Het is de publieksprijs voor een onderbroek. De leerlingen begroeven een onderbroek in de moestuin van de school en haalden na een paar maanden een gatenbroek naar boven.

Piet de Boer

Vele zakken narcissen-, tulpen- en hyacintenbollen zijn naar Voorhout gebracht. Bollen die straks in het voorjaar met vele vormen en kleuren de speelplaats zullen versieren. Leerlingen scheuren de zakjes open en plaatsen de bollen in plantenbakken op het plein.
Anderen bekijken het etiket en lopen naar de plantplek bij het hek. ''Deze vind ik mooi'', zegt een jongen met donker haar. Hij toont het plaatje van paarse dubbele tulpen op de plastic zak en gaat snel aan de slag.

Soil Your Undies

In navolging van een Canadees initiatief (Soil Your Undies) is de bodemtest dit jaar ook in Nederland georganiseerd. Bollenkwekers tonen hiermee aan dat bollengrond een groot vermogen heeft organische materialen af te breken en terug te geven aan de bodem. Dat gebeurt door schimmels, bacterien, maar ook door micro-organismen. De bollensector wil met de actie aandacht vragen voor de betekenis van een gezond bodemleven op agrarische bedrijven, maar ook voor volkstuinen. sportvelden, parken en particuliere tuinen.

Grote respons

De respons is verrassend groot dit eerste jaar zegt de woordvoerster van de KAVB. Niet alleen honderd percelen van bollenkwekers, maar ook op een golfbaan, moestuinen en volkstuintjes zijn in april katoenen onderbroeken de grond in gegaan. In juni en juli kwamen de broekresten vaak na enig bodemonderzoek weer uit de grond. De onderbroek die het meest verwoest was, lag in de grond bij Klaas Hogervorst uit Noordwijkerhout. Daarme won hij de prijs voor de beste bollengrond in Nederland. Zijn prijs was de opgegraven onderbroek vereeuwigd in plexiglas. Klaas voorzag op zijn beurt maandag de Antoniusschool, van bollen die meteen de grond in gingen. De KAVB organiseert volgend jaar de tweede Soil Your Undies Challenge. De broek van Klaas Hogervorst wordt in 2020 de wisseltrofee.