Afbeelding
Foto: pr.

Het verschil willen maken

Veranderingen om (plastic) afval te beperken zijn mogelijk... mits we bereid zijn zélf ons steentje bij te dragen! Dit hoeft heus niet zoveel moeite te kosten en kleine aanpassingen kunnen al een heel verschil maken. Het is een kwestie van willen en doen! Natuurlijk scheiden we zoveel mogelijk ons papier, glas en PMD en ga je naar de repairshop, kringloop of milieustraat.

Maar door standaard een (klein opvouwbaar) tasje of grote shopper bij je te hebben -dat met gemak honderden keren boodschappen draagt-, door je eigen drinkbeker te gebruiken, door een trommeltje of 'keep&leaf'-lunchzakje mee te nemen naar school of werk, door te kiezen voor een product dat niet in plastic is verpakt en het los of in een herbruikbaar netje mee te nemen, of door je eigen verpakking mee te nemen naar een winkel en te vragen of ze je aankoop daar in willen doen scheelt een hoop afval! In Voorhout is Vishandel Klok de ondernemer die dit al op zijn vitrine heeft staan en hiermee een heel goede aanzet geeft en deze drempel verlaagt, echt top! Hopelijk volgen de andere winkeliers nu ook... zo niet: vraag er zelf om in winkels. Binnenkort willen we gratis raamstickers aanbieden.

Door zelf bewuster te leven heb je dus al een behoorlijke impact maar geef je ook het goede voorbeeld dat anderen hopelijk gaan volgen. Met het opruimen van zwerfafval geef je ook het signaal: dit afval hoort er niet en zullen steeds meer mensen zich bewust zijn van hun gedrag. We blijven aandringen om bij evenementen geen plastic wegwerpbekers te gebruiken maar te kiezen voor een stevig 'glas', waarvoor je statiegeld betaald en waar je meerdere drankjes uit kunt drinken. Bij inlevering krijg je je centen terug en blijft de omgeving schoon!

Actie(s)

Zaterdag 12 oktober was Voorhout Schoon aanwezig bij de Lifestyle & Healthmarkt in Sassembourg (waar een rookvrij plein werd geopend): met de bakfiets en ander materiaal aandacht gevraagd voor het probleem van zwerfafval in het algemeen en voor de peukenvervuiling in het bijzonder. Donderdag 31 oktober is Voorhout Schoon present op de HLT-Beursvloer: hier ligt de uitdaging om goede, sociale ideeën te koppelen aan ondernemers zodat (om niet) wellicht mooie initiatieven een kans van slagen krijgen. Wij gaan de peukenproblematiek aankaarten en hopen op invoering van zakasbakjes. Trots vertellen we ook dat onze opruimactie van 21 september met World Cleanup Day een groot succes was: 25 mensen hielpen mee! Met elkaar haalden we 17 volle vuilniszakken vol troep van de straat en uit de bosjes. Heel erg bedankt!

Afbeelding