Tijdens de inloopavond werd druk gestickerd over stellingen rond de toekomst van duurzaamheid in de gemeente. (Foto: NK)
Tijdens de inloopavond werd druk gestickerd over stellingen rond de toekomst van duurzaamheid in de gemeente. (Foto: NK) Foto: Nico Kuyt

Teylingse bewoners denken mee over duurzame ontwikkeling

TEYLINGEN n Vorige week maakten vele bezoekers gebruik van de inloopavond om hun ideeën naar voren te schuiven over de richting die gemeente zou moeten inslaan rond de aanpak naar meer duurzaamheid.

door Nico Kuyt

De ideeën en reacties die tijdens de inloopavond werden gegeven, worden meegewogen bij het opstellen van het nieuwe Duurzaamheidsplan voor de gemeente. Diverse organisaties hadden zich in de hal opgesteld met informatie over het zelf verduurzamen van de inwoner. Zo was er Meermaker Teylingen, een investeringsfonds voor innovatieve projecten die een duwtje in de rug nodig hebben en een informatiepunt voor inwoners, bedrijven en organisaties. De energiecoach stond paraat voor hen die in het verduurzamen van de woning door de bomen het bos niet meer zien. Met een mobiele kraam bepleitte Groen Dichterbij Teylingen een groener leefklimaat in de gemeente. Het team organiseert gedurende het jaar allerlei activiteiten rondom groen in tuin en buurt om zo van anderen te leren en het plezier en nut van de natuur te ontdekken en de manieren waarop de inwoner zelf of met de buurt kunnen bijdragen. En in het verlengde was er De Groene Uitdaging met inspirerende voorbeelden uit de Bollenstreek.

Stickeren

Een paneel was opgesteld om de mening uit de burger te ontfutselen. Met groen en rode stickers kon worden aangegeven met welke haast de diverse maatregelen moeten worden aangepakt. En het verbieden van het afsteken van vuurwerk in heel de gemeente was er één van. Pure luchtverontreiniging. En die overvliegende vliegtuigen, meende een ander, dat fijnstof is zeer vervuilend, iets waarover de gemeente maar een beperkte invloed heeft. Anders is het met het als gemeente maatschappelijk verantwoord aankopen van diensten, gaan we dan niet massaal teveel betalen, weifelde een derde. Je moet inwoners ondersteunen voor tinyhouses-gemeenschappen, bedacht een vierde een oplossing voor de woningnood.

Wonen

Maar meer sociale woningen was toch wel het mantra dat de panelen kleurde. Er is te weinig aanbod en te duur. Op dit moment wordt in Sassenheim een hele wijk verduurzaamd, maar gaat niet van het gas af. En die duurzaamhiedsleningen, dat slaat nergens op, want die moeten uiteindelijk toch terugbetaald worden. "Aardgas is een schoon product. In Duitsland worden de inwoners gestimuleerd over te gaan op aardgas. In Nederland is aardgas ineens een gif", bracht een bezoeker weer een nieuw licht op de zaak.

Stellingen

Een aantal stellingen kreeg het groene licht van de aanwezigen. Zoals het zorgen voor een groene leefomgeving en daarbij mensen stimuleren om te gaan fietsen. En het duurzaam beschikbaar houden van sociale huur-, koop- en middenhuurwoningen. Zeker in deze moeilijke tijd. Daarnaast het stimuleren van levensloopbestendig bouwen. Het voorkomen van wateroverlast was ook een punt die de bezoekers raakte. Zorg voor minder bestrating en meer groen en onderzoek alternatieve manieren om regenwater op te vangen. Het verbeteren van de infrastructuur voor de fiets ontving warm ontvangst, maar de toename van het aantal

laadpalen voor de auto, daarover verschilden de meningen. Ook voor een plan om in elke wijk een alternatief voor aardgas te vinden, dat overtuigde niet iedereen. En er was een mening om de vrijwillige afvalrapers wat minder te fêteren. Afval moet gewoon in de bakken of weggebracht worden. De burger moet je hierop aanspreken. Het is nog even wachten op wat B&W bakt van de aangeleverde ideeën voor het Duurzaamheidsplan. De noodzaak voor meer duurzaam, daar waren de bezoekers op de avond het over eens.Tijdens de inloopavond werd druk gestickerd over stellingen rond de toekomst van duurzaamheid in de gemeente.