Limousinstier Gerrit. | Foto: PR
Limousinstier Gerrit. | Foto: PR Foto:

Minder muziek, centrale bieb?

(Vervolg van voorpagina )

B&W wil stoppen met het financieren van het muziekonderwijs op basisscholen. Dat is geen taak voor de gemeente. Het basisonderwijs ontvangt hiervoor vanuit de rijksoverheid namelijk al een budget. Het geld voor de aanpak van de essentaksterfte komt ook te vervallen. Als er takken grvaarlijk beginnen te vallen, dan bekijkt B&W het wel weer. Duurzaamheid moet er eveneens een beetje aan geloven. Van het budget gaat een ton af. En de ambities voor biodiversiteit schuiven twee jaar op. Met deze en nog meer maatregelen komt het saldo uit op een plus van 5 duizend in 2020 tot een klein tekort van 92 duizend in 2023. Intussen is eind september de laatste stand bekend geworden hoeveel geld de gemeente naar schatting krijgt van het Rijk vanuit de rijksbelastingen en dat beeld ziet er iets positiever uit. Het ligt nu aan de raad om op 7 november een keuze te maken.

Centrale bieb

B&W stelt ook nog diverse nieuwe dingen voor. Bijvoorbeeld een onderzoek plegen naar een centrale bibliotheek voor alle kernen. Dat deze dan automatisch in Sassenheim zou gaan komen, is dan nog helemaal niet zeker, onderstreept wethouder Arno van Kempen nog maar even. Eerst wordt wel de vestiging in Sassenheim nog aangepakt, want de emmers met regenwater in het pand moeten weg. B&W stelt verder onder andere een uitbreiding voor van de BOA's met 2 fte, een aanpak voor de huisvesting van arbeidsmigranten, de gebouwen van het basisonderwijs duurzamer maken, de toegankelijkheid van de dorpskernen verbeteren en voor de locatie Langeveld de uitwerking starten. Dit moet een voorbeeldproject voor duurzame woningbouw worden, gericht op diverse doelgroepen.

Stuurdocument

Wat de gemeenteraad van dit en de overige voorstellen in deze concept-begroting allemaal denkt, zal op 7 november blijken. De Begroting is het meest belangrijke stuurdocument voor de raad.


School koopt stier

voorhout n De horeca-afdeling van de KTS gaat een waardevolle samenwerking aan met veehouderij Salman voor het project: "Lokaal-vlees"

De docenten van de KTS, zijn altijd op zoek naar vernieuwing en verdieping in het lesprogramma. Deze vernieuwing is gevonden in de samenwerking met veehouderij Salman. Salman fokt Limousin runderen en laat deze een aantal keer per jaar slachten bij slagerij Klein in Noordwijkerhout. Om het onderwerp vlees meer betekenis te geven tijdens de lessen heeft de school besloten om een stier te kopen en deze te verwerken tijdens de lessen. Het is de bedoeling dat het gehele dier verwerkt wordt tijdens de lessen. De verschillende deĀ­len en gemaakte gerechten worden grotendeels verkocht in 't Winkeltje van de KTS. Om dit te realiseren hebben wij slagerij Klein uitgenodigd om een masterclass uitbenen te geven aan onze leerlingen. Tijdens deze masterclass worden verschillende delen live uitgesneden. Op deze manier wordt het ambacht van een vakslager overgedragen aan de leerlingen. Zo leren zij waar de verschillende technische delen van het rund zich bevinden. De stier, genaamd: 'Gerrit', gaat maandag 21 oktober van de veehouderij naar de slager en blijft een week in de 'benen' hangen om te besterven. In de week van 28 oktober wordt er gestart met het verwerken van het vlees tijdens de lessen. De masterclass uitbenen wordt op dinsdagmiddag 29 oktober gegeven.