Hoe je van jouw Sinterklaasinkopen weer een feestje maakt

ingezonden n Het begint allemaal met een gedachte. Zo ook dit idee. Justyna van der Hulst en Kim Gelderblom organiseren onder de naam RecycleSint-Voorhout in samenwerking met Paraplu Voorhout dé speelgoed ruilmarkt van het jaar. Het lijkt nog ver, maar over een paar weken is Het Heerlijk Avondje al gekomen. Voor veel ouders levert dat stress op. Cadeautjes zoeken, geld uitgeven en die decembermaand is al zo duur. Daarnaast komen ook nog de morele bezwaren. Is het nog wel van deze tijd allemaal nieuwe spullen te blijven kopen?

RecycleSint is een landelijk initiatief van ouders die eens verder gingen denken. Waarom zou je elk jaar iets nieuws kopen als je ook kunt ruilen? En je kan meteen die speelgoedberg in je huis verkleinen. Vorig jaar was de ruilmarkt een enorm succes onder andere in Leiden en dus hopen wij dit jaar op een hoge opkomst in Voorhout. De gedachte die achter de RecycleSint zit, komt overeen met die van Paraplu, een pop-up winkel met een missie. In de winkel worden tweedehands kinder- en dameskleding van goede kwaliteit verkocht, maar ook producten van lokale ondernemers, zoals sieraden en schilderijen. Het doel is niet om winst te maken, maar om contact te leggen en inwoners van de gemeente de gelegenheid te bieden om elkaar te ontmoeten.

De initiatiefnemers van de speelgoedmarkt vinden het tevens belangrijk om speelgoed een tweede kans te geven. Van ruilen komt huilen wordt altijd gezegd, maar zij maken ervan: Ruilen is het nieuwe kopen. Vraag het aan elke ouder die je kent. Iedereen heeft teveel speelgoed. Waarom zouden we dan nog nieuwe spullen kopen? Het is veel slimmer om te ruilen en zo ook nog eens een steentje bij te dragen aan het milieu.

De speelgoedruilmarkt vindt plaats op vrijdag 22 november aanstaande bij Paraplu, Herenstraat 55 te Voorhout. Ben u geïnteresseerd en wilt u meer weten dan verwijzen wij graag naar onze Facebookpagina RecycleSint-Voorhout. Daar kunt u het evenement vinden en meer lezen over deze actie. De komende weken zal ook meer info volgen met betrekking tot de spelregels. Geen facebook, geen probleem. Stuur mij een mail met uw vraag en ik beantwoord deze graag, justyna.van.der.hulst@gmail.com.


Met de bus op bezoek bij partnergemeente Champigné

ingezonden n In het kader van de traditionele uitwisselingen van de stichting Jumelage Warmond Champigné gaat een groep van 35 personen uit Teylingen en omgeving van 24 tot 27 oktober naar deze Franse plaats in het stroomgebied van de Loire. Voor de eerste keer gaat een aantal gemeenteraadsleden mee en de raadsgriffier. Bovendien gaan er zes jongens en meisjes in de leeftijd van 14 tot 18 jaar mee. Ook zijn er opnieuw deelnemers die voor de eerste keer mee gaan. Zo groot is de groep in jaren niet geweest. Hier zijn we heel blij mee. We reizen per bus. Dit is sinds de uitwisselingen met schoolkinderen niet meer voor gekomen. Het is gezellig om samen te reizen en het biedt gelegenheid om elkaar zo onderweg vast beter te leren kennen. Het doel van de jumelage is onder meer om elkaar beter te leren kennen in de eigen levensomstandigheden. Vandaar dat er in Champigné bij gastgezinnen wordt gelogeerd. Het Franse comité heeft een mooi programma voorbereid waaronder een bezoek aan Nantes, een bruisende havenstad aan de Loire. Speciaal voor de raadsleden en de griffier is een bijeenkomst gepland met hun collega's van Les Hauts d'Anjou, de fusiegemeente waarvan Champigné deel uitmaakt. Het is de bedoeling dat ze ervaringen uitwisselen op het gebied van onder meer gemeentelijke herindelingen, jeugdzorg, milieu en regelgeving die is opgelegd door de nationale overheid. En verder zullen er vele momenten zijn van gezelligheid en saamhorigheid; convivialité, zoals de Fransen dat met een mooi woord zeggen.