Schoolbestuur trekt aanvraag tijdelijk lokalen weer in

VOORHOUT n Het schoolbestuur Sohia Scholen heeft het voorstel voor de realisatie van 2 tijdelijke lokalen op het sportveld van de Andreasschool aan de Rembrandtlaan, weer ingetrokken.

door Nico Kuyt

De raadscommissie Welzijn zou er op 14 oktober over spreken als oplossing voor het huidige lokalengebrek op de Andreasschool. Maar naar aanleiding van vragen die zijn gesteld door de verschillende politieke partijen en een gesprek dat is gevoerd met raadslid Braggaar van de VVD, wil Sophia Scholen eerst meer inzicht geven in de feiten, zoals: leerlingaantallen, prognoses, aantallen lokalen en verhuur aan derden, zoals de kinderdagopvang. "Dit, zodat er een goed afgewogen discussie kan plaatsvinden over de in onze ogen bestaande noodzaak voor tijdelijke en permanente huisvesting voor de Andreasschool", aldus het bestuur. Sophia Scholen is op dit moment druk doende met het bepalen van een nieuwe onderwijskoers. Deze nieuwe koers zal direct van invloed zijn op de bezettingsgraad van het onderwijsvastgoed in Voorhout-Oost. "Gezien de bovenstaande ontwikkelingen, trekken wij de aanvraag voor tijdelijke huisvesting, op basis waarvan het nu ingediende raadsvoorstel voorligt, in. Op basis van de nadere toelichting en verdere uitwerking van de nieuwe onderwijskoers zullen wij in november een nieuwe aanvraag indienen voor tijdelijke huisvesting."


Op weg naar eerste HLT Beursvloer

lisse n Handelen met gesloten beurs, samenwerken en mooie verbindingen leggen. Dit gebeurt allemaal op de eerste HLT- Beursvloer die de HLT Uitdaging organiseert op donderdag 31 oktober 2019 van 17.00 tot 19.00 uur bij CNB in Lisse. De HLT Beursvloer is er voor elk bedrijf en elke vereniging, stichting, burgerinitiatief of maatschappelijke instelling in de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen.

De HLT Uitdaging biedt vrijwilligersorganisaties- en initiatieven, stichtingen, verenigingen, maatschappelijke organisaties, scholen, gemeenten en bedrijven de kans om iets voor elkaar te betekenen. Dit gebeurt het hele jaar door via de website www.hltuitdaging.nl maar ook één keer per twee jaar tijdens de Beursvloer. Verenigingen, stichtingen en burgerinitiatieven hebben vaak weinig geld. Ze kunnen spullen, extra menskracht en (specialistische) kennis goed gebruiken om hun werk eenvoudiger en/of duurzamer te kunnen uitvoeren en hun doelen sneller te realiseren. Met het evenement Beursvloer helpt de HLT Uitdaging daarbij door mooie en effectieve verbindingen met het bedrijfsleven te leggen.

Tipje van de sluier

Al ruim 50 vragen vanuit verschillende stichtingen, verenigingen, clubs zijn aangemeld bij de HLT Uitdaging voor de eerste Beursvloer op 31 oktober. Maar er kan nog veel meer bij! Ook hebben zich al ondernemers met een specifiek aanbod gemeld…. Tot 27 oktober kunt u nog vragen en/of wensen indienen. Heeft u als vrijwilligersorganisatie, stichting, vereniging of maatschappelijke instelling vragen of wensen waarvan u denkt dat ondernemers daarbij kunnen helpen met kennis, menskracht of materialen? Meld deze aan via www.hltuitdaging.nl "aanmelden vraag&aanbod". U maakt extra kans op een geslaagde Match wanneer u een leuke of ludieke "tegenprestatie" aanbiedt. Na registratie van uw vragen/wensen nodigen wij u van harte uit om aanwezig te zijn op 31 oktober. Op de website vind u alle informatie over de Beursvloer. Inspiratie opdoen? Kijk op de website wat uw collega organisaties aangevraagd hebben met welke tegenprestatie.

Steentje bijdragen

Bedrijven en ondernemers zijn vaak op zoek hoe zij hun steentje kunnen bijdragen aan de maatschappij. Dat dit niet altijd hoeft in de vorm van financiële sponsoring, laat de HLT Uitdaging met de Beursvloer zien. Hier krijgen bedrijven en ondernemers de mogelijkheid om bijvoorbeeld tijd vrij te maken voor een stichting om kennis te delen die de ondernemer in huis heeft. Of juist mankracht beschikbaar stellen om een burgerinitiatief te helpen. Ook kan een vereniging blij worden gemaakt met spullen die het bedrijf over heeft. Dat zorgt er ook meteen voor dat de spullen niet worden weggegooid, maar een tweede leven krijgen (duurzaamheid).
Samen wordt gekeken wat de vereniging, stichting of het burgerinitiatief voor het bedrijf of de samenleving terug kan doen. Zo vormen zich mooie verbindingen, matches. Deze matches vertegenwoordigen een maatschappelijke waarde. Over de uitvoering van matches plaatst de HLT Uitdaging berichten op social media.


SassemBourg vanaf nu rookvrij

sassenheim n Op zaterdag 11 oktober onthulde wethouder Arno van Kempen het bord van de rookvrije generatie bij gebouw SassemBourg.

Dit deed hij bij de opening van de Lifestyle en Healthmarkt. Hiermee geeft de wethouder het startschot om de ambities voor een rookvrije generatie in Teylingen waar te gaan maken. De gemeente Teylingen ondersteunt de Vereniging Sassembourg om de omgeving rookvrij te krijgen.
De borden van de campagne rookvrije Generatie hebben niet de bedoeling om rokers te manen te stoppen met roken, maar om rokers te vragen rekening te houden met wáár ze roken: niet direct rond het gebouw en niet in het zicht van kinderen. Dus ook niet in het zicht van Trias Kinderopvang. Uiteindelijk gaat het erom de landelijke ambitie op weg naar een rookvrije generatie zo goed mogelijk te steunen. Deze ambitie behelst dat kinderen geboren vanaf 2017 niet meer gaan roken.
Het gebouw SassemBourg biedt onderdak aan bewoners en verschillende zorgorganisaties. Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) van de GGD is er één van. De GGD streeft ernaar om alle (63) terreinen rond de CJG's rookvrij te krijgen. Vaak zijn dit locaties met meerdere organisaties. SassemBourg is een mooi voorbeeld dat dit te realiseren is. De GGD werkt met gemeenten samen in het rookvrij krijgen van alle omgevingen waar veel kinderen komen.