Voorzitter Jaap van Meijgaarden pleit voor meer geld voor de dierenambulance en het vogelasiel. | Foto: Nico Kuyt
Voorzitter Jaap van Meijgaarden pleit voor meer geld voor de dierenambulance en het vogelasiel. | Foto: Nico Kuyt Foto: Nico Kuyt

Wie dekt de kosten voor het gewonde wilde dier?

n Animo voor ondersteuning voor één jaar

TEYLINGEN n Moet de gemeente de Dierenambulance – Vogelasiel financieel compenseren voor het transport en opvang van in Teylingen aangetroffen gewonde wilde dieren? Het is eigenlijk de taak voor de provincie, meent de Teylingse raadscommissie Welzijn. Maar voor een jaartje de kosten te dekken, daar is wel animo voor.

door Nico Kuyt

De fracties van D66, PvdA, GroenLinks, met steun van de ChristenUnie, hadden een motie ingediend voor het bekostigen van het transport en opvang van Teylingse gewonde wilde zwerfdieren.

Bijzondere diersoorten

Dit tot plezier van Jaap van Meijgaarden, de voorzitter van de Dierenambulance – Vogelasiel, die in de commissie kwam inspreken. Hij wees op een verlies van 50 tot 60 duizend euro waar de instelling jaarlijks mee te maken heeft voor het uitvoeren van de taken waarvoor de gemeente verantwoordelijk is. Zo is de vergoeding voor de dierenambulance niet dekkend, er moet betaald worden voor de opvang van bijzondere diersoorten als reptielen en tevens de dieren waarvoor de eigenaar niet komt opdagen. In 2018 heeft de ambulance 272 ritten naar de gemeente Teylingen uitgevoerd, waarvan 134 ten behoeve van wilde dieren en ook voor hen worden kosten gemaakt, zoals huur van het asiel, voer, medicijnen en de brandstof voor de ambulances. Tijdens de bespreking in de raadscommissie zegde Wethouder Arno van Kempen toe in gesprek te gaan over de kosten van ritten van de ambulance en de vergoeding voor de huisdieren die Stevenshage niet kan aannemen, zoals reptielen.

Aarzeling

Voor de fractie van de VVD was daarmee de kous af en zij kon de motie niet ondersteunen, maar het CDA had nog een aarzeling. Het is weliswaar een taak van de provincie om voor natuurgebieden en de dieren te zorgen, maar voor dit jaar wil het CDA nog wel die 4000 euro betalen, maar niet de jaren erna. Zuid-Holland moet het echt zelf oplossen. D66 overweegt nu in aanloop naar het besluit in de gemeenteraad van 31 oktober de motie aan te passen. Die roept dan de wethouder op om aan een definitieve oplossing te gaan werken. Met de steun van het CDA ontstaat er een meerderheid in de gemeenteraad. Maar wel voor alleen dit jaar.