Rik van der Zon met de route die hij met vier medestudenten fietsend wil afleggen op 3 november.| Foto: Piet de Boer
Rik van der Zon met de route die hij met vier medestudenten fietsend wil afleggen op 3 november.| Foto: Piet de Boer Foto:

24 uur fietsen voor goed doel

n Twaalf provincies bezoeken in een dag

sassenheim n Op 3 november gaan vijf studenten 440 kilometer fietsen om daarmee geld op te halen voor een goed doel. De opbrengst gaat naar IT4Kids. Zij bekostigen uit de opbrengst van gerecyclede hardware sportactiviteiten voor kinderen. IT4Kids richt zich in het bijzonder op kwetsbare kinderen. Kinderen van ouders, die het sporten niet kunnen betalen.

Door Piet de Boer

Na overleg koos Rik van der Zon (18) uit Sassenheim met vier medestudenten commerciƫle economie voor een sportieve uitdaging. De groep gaat alle provincies van Nederland op de fiets bezoeken binnen een dag. Een avontuur dat is het zeker, zegt Rik. De route is bijvoorbeeld nog niet honderd procent zeker. Ook onderweg kan er iets misgaan. Een weg of fietspad kan zomaar afgesloten en ontoegankelijk zijn. Rik laat het plaatje zien. ''We vetrekken vanuit Groningen of Zeeland.'' Dat is afhankleijk van de omstandigheden op drie november. Uiteindelijk zal de groep kiezen voor de meest praktische oplossing. Rik denkt na onderzoek dat het Groningen wordt. Maar dat kan op het laatst toch nog Zeeland worden. ''We willen zo veel mogelijk windje mee'', zegt hij met een glimlach. Conditie en doorzettingsvermogen zijn minder belangrijk. ''Het plan is vier weken geleden ontstaan. Trainen heeft niet veel zin meer. We gaan het gewoon doen en kijken hoever we komen.'' De instelling is 100 procent. ''We hebben er zin in.''

Fietsen door de nacht

De vijf studenten houden het simpel en gebruiken geen racefietsen. Ze gaan 'swappen'. Swap-fiets Leiden heeft twee stadsfietsen met versnelling beschikbaar gesteld. Steeds zullen een of twee studenten op de pedalen staan. De anderen rijden mee in de auto. Regelmatig wordt er gewisseld. Het is dus eigenlijk een fiets-estafette. Het zwaarste gedeelte is waarschijnlijk het traject dat 's nachts wordt afgelegd. ''We hopen geen lekke banden te krijgen'', glimlacht Rik.

6000 euro

De vijf sportlieden hebben het goede doel weten te verkopen aan diverse sponsoren. De groep bedrijven is divers. Van Swapfiets, Company2Wear (bedrijfskleding), Sportincas (incassso voor sportclubs), Dayone advocaten, De Hypotheker, Jaconde lnvest (adviesbureau) tot pizzeria Maruzella. In totaal wil de groep binnen 24 uur 6000 euro bij elkaar fietsen. Ze zijn er nog niet. Rik hoopt naast sponsoren ook donaties te krijgen uit Sassenheim, Teylingen en andere plaatsen in de Duin- en Bollenstreek. De tocht is 3 november te volgen op Facebook.
Via dezelfde facebookpagina kunnen ook donaties gestort worden.
www.facebook.com/It4KidsCE1D/?ref=bookmarks.


Voorhouter Joep Derksen schrijft geschiedenis

voorhout n De Stichting Zinsnede in Teylingen heeft vrijdag 11 oktober van het Fonds Alphen e.o. een bedrag gekregen om opnieuw een Veteranenboek uit te brengen. Hiermee is de kans groot, dat er volgend jaar een nieuw boek verschijnt: het Veteranenboek Kaag en Braassem.

Het Fonds Alphen viert haar 25-jarig jubileum en dat wordt gedaan met het weggeven van geld; in totaal 60.000 euro. Vorige week werden de winnaars in de gemeenten Kaag en Braassem en Nieuwkoop bekend gemaakt. Als eerste werden Jan Willem Mijnlieff en Joep Derksen van de Stichting Zinsnede naar voren geroepen. De realisatie van het Veteranenboek Kaag en Braassem werd beloond met maar liefst 5.000 euro! Andere organisaties, die ook een bijdrage ontvingen, waren 'Nieuwkoop maakt het al 750 jaar', drie basisscholen in Nieuwkoop en een speeltuin in Leimuiden. De beide mannen van de Stichting Zinsnede waren blij verrast over deze geweldige geste van het Fonds Alphen. Met dit bedrag wordt een groot deel van de kosten voor het maken van het Veteranenboek Kaag en Braassem gedekt. Joep Derksen woonachtig in Voorhout zal beginnen met het interviewen van veteranen in de gemeente Kaag en Braassem en in de tussentijd blijft de Stichting Zinsnede zoeken naar sponsoren om de rest van het benodigde geld voor het drukken van de boeken te realiseren. Mijnlieff is penningmeester van de stichting. Hij laat weten: ,,Het is volgend jaar 75 jaar geleden, dat de Tweede Wereldoorlog is afgelopen. Daarom willen we alle groep 8 leerlingen van de basisscholen in de gemeente Kaag en Braassem een Veteranenboek cadeau geven.''
Bedrijven, fondsen en particulieren die de realisatie van het Veteranenboek Kaag en Braassem een warm hart toedragen, kunnen een bedrag overmaken aan de Stichting Zinsnede (www.zin-snede.nl) op bankrekeningnummer: NL21 RABO 0195 2994 77. Vermeld hierbij svp: 'Veteranenboek Kaag en Braassem'.

Jan Willem Mijlieff en Joep Derksen krijgen de cheque van de jubilerende organisatie. | Foto: PR