Vitrine met skelet van Sasje (1783 – 1795) tijdens nationale archeologiedag. | Foto: PR
Vitrine met skelet van Sasje (1783 – 1795) tijdens nationale archeologiedag. | Foto: PR Foto:

SOS achterhaalt ras van Sasje

sassenheim n Het hondenskeletje dat in 2003 tijdens archeologisch onderzoek bij het Oude Koningshuys is opgegraven is naar alle waarschijnlijk van een dwergspaniel.

Dat is een spioenachtig hondje, waartoe ook het markiesje hoort. Het markiesje was in Nederland in de 18e eeuw bekend. Het is een fijngebouwde spioen, zwart met vaak wat wit. Het is een jachthondje dat over geheel Europa verspreid de jager behulpzaam was bij de jacht met valk, windhond, geweer of net. Het beestje is te vinden op oude schilderijen, waarvan de oorsprong tot in de middeleeuwen terug te herleiden is.

De SOS is dit te weten gekomen na veterinair en historisch onderzoek.


HKV zoekt informatie oorlogsslachtoffers

voorhout n Het monument op het Raadhuisplein in Voorhout vermeldt de namen van slachtoffers van oorlogsgeweld sedert de aanvang van de Tweede Wereldoorlog.

Uitsluitend de namen van degenen die in Voorhout woonden ten tijde van hun overlijden staan op het monument. Er zijn echter ook slachtoffers die hier niet woonden, maar wel hier geboren zijn, hun jeugd hebben doorgebracht of in Voorhout omkwamen en zo een band met Voorhout hebben. In het kader van 75 jaar Herdenking op 4 mei 2020 wil de Historische Kring Voorhout het verhaal vertellen van alle slachtoffers die met Voorhout verbonden zijn. De HKV wil hen een gezicht geven, opdat we allemaal hen, die hun leven voor onze vrijheid hebben gegeven niet zullen vergeten. De Oorlogsgravenstichting maakt een onderscheid tussen oorlogsslachtoffers en slachtoffers van de oorlog. De oorlogsslachtoffers hebben hun leven gelaten in de periode tussen 10 mei 1940 en het einde van de oorlog. Veel anderen hebben geleden tijdens de inval en de bezettingstijd, maar hebben die periode wel overleefd. In veel gevallen hebben zij echter de pijn en de herinneringen de rest van hun leven met zich meegedragen. Hun namen zijn veelal onbekend. Van enkele van de oorlogsslachtoffers weten we ook nog heel erg weinig tot niets.

Wie weet iets?

HKV doet daarom een oproep aan iedereen die over een van deze personen iets kan vertellen. Mogelijk kan u de vereniging verwijzen naar familie of iemand die bekend is met het slachtoffer. Het gaat daarbij met name om Andries de Groot (1880-1943, Indië), Jan de Groot (1914-1945), Dirk Havenaar (1924-1944), Toon van Hemert (1875-1945), Wim Hoek (1923-1945), Louis Marie Klomp (1902-1943) en Leendert Noort (1920-1940). Als u denkt te kunnen helpen met gegevens, informatie of fotomateriaal dan is de HKV is bijzonder dankbaar als u een berichtje achterlaat op info@hkv-voorhout.nl. Als u meent iemand anders te weten die informatie kan hebben, dan verneemt de HKV dat ook graag.

Op zaterdag 26 oktober is er ook weer een inloopmoment in het Kenniscentrum van de HKV aan de Bonekruidstraat.