Verharding 2e Elsgeesterweg dure zaak

VOORHOUT n Een verharding van de 2e Elsgeesterweg gaat zo´n half miljoen kosten. Daarnaast is er nog het beheer van de weg. B&W ziet er niet veel in om de weg te gaan asfalteren, zo bleek uit de raadscommissie Ruimte vorige week.

door Nico Kuyt

Enige tijd geleden is er in een inspraak geweest om de weg te verharden. Het is nu een door puin verharde weg, een overblijfsel van eeuwen her. Ook de 1e Elsgeesterweg aan de andere zijde van het kanaal had zo´n verharding. Die heeft nu asfalt gekregen door een overeenkomst met de provincie over een verplaatsing van een molen uit Rijnsburg. De 2e Elsgeesterweg bleef met zijn puinverharding in de historie verzonken. In de afgelopen raadscommissie Ruimte stelde Mirjam Mack (ChristenUnie) hierover vragen. Wanneer kan er een betere verharding komen. Maar wethouder Rob ten Boden hield de boot af. Er is gekeken naar de kosten. En die vielen vies tegen. De verharding alleen gaat ruwweg 200.000 euro kosten. Daarnaast zijn er nog allerlei bijkomende uitgaven, zoals onderzoeken en aansluitingen, en dat loopt richting de half miljoen. Het is een landweg die prima functioneert, aldus de wethouder, maar soms wat oncomfortabel is. Dus niets doen. De fracties van ChristenUnie en VVD hadden nog wel hun twijfels. Er is toch wel een tussenoplossing te vinden?
De wethouder zegde toe over de weg een raadsmemo te gaan samenstellen waarin de voors en tegens nog even helder worden verwoord.


Raadsvragen over dure woningen Overteylingen

SASSENHEIM n De CDA-raadsleden Sybrinne de Vries en Gerben Dijkstra hebben aan B&W vragen gesteld over de nogal pittige prijzen voor de woningen in Overteylingen-Oost.

door Nico Kuyt

De richtprijzen voor koopwoningen en koopappartementen in Overteylingen-Oost komen ruim boven de 300.000 euro liggen, waarvan verreweg de meeste woningen ruim boven de 350.000 euro. De verhoging van de richtprijzen komt deels door maatregelen voor duurzaamheid, zo is de verklaring. Hierdoor worden de prijzen voor tussenwoningen tussen de 20.000 - 25.000 euro hoger.

De beide raadsleden wijzen nu naar de gemeentelijke Woonvisie met de uitgangspunten van 15 procent goedkope koop (minder dan 187.000 euro), 30 procent middeldure koop (187.000 – 350.000) en 20 procent dure koop (boven de 350.000 euro). De richtprijzen komen hiermee niet overeen. "Mensen met een middeninkomen, waarvan in de Woonvisie is vastgesteld dat onder hen een grote vraag is naar goedkope koopwoningen, wordt op deze wijze de mogelijkheid van de koop van een dergelijke woning in dit plan ontnomen.

Motivering

Welke inhoudelijke motivering heeft B&W daarvoor en hoe denkt zij de mensen met een middeninkomen te overtuigen van de juistheid van haar keuze, terwijl deze in strijd is met de eerder door de gemeenteraad vastgestelde Woonvisie? Kan het college zich voorstellen dat mensen met een middeninkomen, die graag een goedkope woning in het plan Overteylingen-Oost hadden willen kopen en op grond van de vastgestelde Woonvisie er ook op mochten en konden vertrouwen dat daartoe de mogelijkheid zou bestaan, teleurgesteld zijn en zich in hun vertrouwen in en door het gemeentebestuur voelen geschaad?", aldus beide raadsleden. B&W heeft 30 dagen om een antwoord te formuleren.